Бойові дії, які відбуваються в Курській області, загрожують економіці РФ загальною нестабільністю — прогноз економіста

Ярослав Жаліло. Фото: ukrinform.ua

Унаслідок бойових дій страждатиме й економіка Курської області, що вплине на ситуацію і в інших регіонах Росії. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав доктор економічних наук, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

За його словами, у Курській області є два основні сектори економіки — аграрний і збагачення залізної руди.

“Там дуже родючі землі, сприятливі умови. Це ніби основна частина. І на півночі, північному сході — видобуток і збагачення залізних руд. Трошки є різних галузей машинобудування, хімії тощо. Звичайно ж, бойові дії, які відбуваються в Курській області, гальмують економіку регіону. Явно там особливої активності в аграрному секторі вестися не буде, принаймні на прифронтовій території”, — зазначив Жаліло.

Економіст висловив думку, що загальна дестабілізація негативно впливатиме на економічний клімат у країні та вже як мінімум у Курській області.

“Я вважаю, головний ефект полягає в тому, що завершився той момент, коли основна маса російської економіки могла продовжувати, попри цю жорстоку війну, яку веде Росія, так званий business as usual, тобто, як і раніше, вести економіку як ні в чому не бувало. Зараз ми бачимо зовсім іншу ситуацію: невизначеність, ризики, погіршення споживчих очікувань, дуже велика маса населення, а Курська область — це мільйон населення. Тобто загальна нестабільність — це такий вторинний непрямий ефект, який поширюватиметься далеко за межами Курської області”, — пояснив він.

Читайте також: Ми цінуємо те, що ви робите, і підтримуємо — реакція світових політиків на події в Курській області

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський 12 серпня заявив, що Сили оборони України контролюють близько 1 тис. кв. км території Росії.

Прямий ефір