Ситуація на Близькому Сході пов’язана з проблемою створення держави Палестина — думка

Прапори Ізраїлю та Палестини. Фото: gettyimages.com

Сьогодні, 13 серпня, глава Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас прибув до Москви для зустрічі з російським диктатором Володимиром Путіним. Це свідчить про те, що автономія продовжує орієнтуватися на Росію. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

“Палестина продовжує орієнтуватися на Москву і вважає Росію важливим союзником у процесі створення Палестинської держави. Вони цього не приховували та не приховують. Це одна з причин, чому палестинське керівництво настільки стримано реагує на російсько-українську війну”, — сказав Семиволос.

Але й Путін хоче впливати на Близький Схід. Про це свідчить зміцнення військових російсько-іранських відносин, нещодавній візит колишнього міністра оборони Росії Сергія Шойгу до Тегерана. Видання Reuters повідомляло, Путін через Шойгу передав Ірану прохання про стриману відповідь щодо Ізраїлю.

“Путін хоче бути гравцем у цьому регіоні. І це сигнал, який він надсилає не Ірану, а Заходу, тому ж самому Ізраїлю. Ізраїль для РФ теж відіграє важливу роль. Путін каже: дивіться, не смикайтеся, російсько-ізраїльські відносини важливі, ви не повинні змінювати курс, і тоді ми попросимо Іран, щоб вони завдали стриманого удару”, — пояснив експерт.

Семиволос вважає, що питання створення Палестинської держави є основним у глобальній ситуації на Близькому Сході. І його вирішення залежить від того, хто переможе в протистоянні Ізраїлю та Ірану з його проксі.

“Ключовим завданням кожна сторона вбачає завдання стратегічної поразки противнику. Тобто в разі стратегічної поразки Ізраїлю він змушений буде вийти із західного берега [річки Йордан] і погодитися на створення Палестинської держави. А в разі стратегічної поразки Ірану і його союзників, то питання Палестинської держави може бути знято з порядку денного. Ось навколо цього весь сир-бор. А все інше — це, швидше, ідеологічна складова”, — резюмував Ігор Семиволос.

Читайте також: Американцям не потрібна війна на Близькому Сході, — Семиволос

Нагадаємо, Палестина — частково визнана держава, що перебуває в процесі створення. Палестина проголосила свою незалежність від Ізраїлю в 1988 році. У 1994 році в результаті угоди між Ізраїлем і Організацією визволення Палестини в секторі Газа була створена Палестинська національна адміністрація (ПНА). Питання створення майбутньої держави угодою не передбачалося.

Ізраїль володіє фактичним військовим контролем над значною частиною навіть тієї території, де владу офіційно здійснює ПНА. При цьому значні території на західному березі річки Йордан, а також Східний Єрусалим є предметом суперечки між ізраїльтянами і палестинцями.

У 2014 році до влади в Палестинській автономії прийшло терористичне угруповання ХАМАС.

Читайте також: Не допустити великої війни: у світі намагаються знизити ескалацію на Близькому Сході (ВІДЕО)

Прямий ефір