У РФ стартував форум “Армія-2024”: урізаний формат, центральний стенд від РПЦ й трохи іноземних гостей

Виставка "Армія-2024". Скріншот: t.me/sotaproject

Черговий форум “Армія-2024” стартував у Підмосков’ї. Там представлені новинки російського військово-промислового комплексу, нові розробки і передові — за мірками підсанкційної Росії — технології, інформує FREEДОМ.

Навколо цього заходу російські пропагандисти розгорнули широку піар-кампанію. Подають форум як торжество російської оборонки над колективним Заходом, кажуть про зброю росіян як чи не головне досягнення в історії людства.

При цьому російська пропаганда замовчує, що цього року форум проходить в урізаному форматі: показувати по суті немає чого, адже вся нова техніка знищена під час збройного вторгнення в Україну.

Розважати роззяв “хлібом і видовищами” цьогоріч теж відмовилися: заходи у військових округах скасовано, на аеродромі “Кубинка” й полігоні “Алабіно” шоу не буде, культурно-мистецькі та розважальні заходи також залишилися за бортом.

Щоб надати солідності відверто провальному форуму, на його відкриття запросили міністра оборони Андрія Бєлоусова та кремлівського диктатора Путіна. Останній не приїхав, а просто записав відеозвернення до учасників, у якому фантазував про побудову багатополярного світу з Росією в його центрі, цілі так званої “СВО” тощо.

Бєлоусов на відкритті форуму зробив акцент не на загарбницькій війні проти України, а на протистоянні з колективним Заходом.

Організатори форуму “Армія-2024” заявили про запрошення на виставку 120 іноземних компаній зі 110 країн світу. Однак надіслали свої делегації не більше 20 країн — союзники Росії, серед яких Іран, Білорусь, КНДР, В’єтнам, Китай.

“Рособоронекспорт” обіцяв показати на виставці 242 експортні зразки зброї та військової техніки, але не показав. За даними російських блогерів, які відвідали виставку, на ній від сили було представлено кілька десятків одиниць. Більше на сьогодні просто немає.

Один із центральних стендів виставки підготувала Російська православна церква. Про це відзвітували у військовому відділі Московського патріархату РПЦ. Представили такі “інноваційні” для російського ВПК розробки, як бронепластини з іконами та освячені каски.

З лютого 2022 року РПЦ відправила на війну проти України 700 священиків й освятила понад 50 тисяч військових споруд та одиниць військової техніки.

Нагадаємо, Сили оборони України впродовж доби ліквідували 1 160 російських окупантів, а також знищили 5 танків, 36 артилерійських систем, 17 бойових броньованих машин ворога.

Прямий ефір