Росіяни активно дивилися Олімпіаду, попри відсутність офіційної трансляції, — Давлятчин

Бойкот російського спорту. Фото: gettyimages.com

Інформаційна кампанія проти Олімпіади-2024 курувалася за методичками з Кремля. Уперше жоден телеканал у РФ не показував Ігри, хоча інтерес до них був великий. А російські спортивні коментатори говорили про змагання в стилі пропагандистів — принижували своїх же спортсменів. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів журналіст російського опозиційного Telegram-каналу “Можем объяснить” Ілля Давлятчин.

“У методичках Кремля для всіх провладних ЗМІ прямо писали, що за кожним скандалом, за кожною неприємною історією на Олімпіаді потрібно дуже ретельно стежити, писати новини, брати коментарі в таких політиків [і колишніх спортсменів], як Микола Валуєв, Світлани Журової, Ірини Родніної. А також у всіх тих, хто не потрапив на Олімпіаду з різних причин — допінг, підтримка війни. Це виглядало просто жахливо”, — зазначив Давлятчин.

Володимир Соловйов та інші пропагандисти висвітлювали Олімпіаду в своїй традиційній манері — хаячи те, що відбувається, і ображаючи російських спортсменів, які брали участь у змаганнях під нейтральним прапором.

“Мене найбільше обурило на каналі “Соловйов Live”, коли Армен Гаспарян мало не матом крив тенісисток Міру Андрєєву і Діану Шнайдер. Це росіянки, які поїхали виступати під нейтральним прапором на Олімпіаді. Він засуджував їх за те, що вони поїхали в Париж. А ті росіяни, які поїхали виступати за інші країни, взагалі — “зрадники батьківщини”, — розповів журналіст.

“Зараз у Росії йде поділ. І спортсмени, які брали участь в Олімпіаді, стали дуже зручною мішенню. Так само як “іноагенти”, опозиційні журналісти, правозахисники. Тому багато хто з них уже не живе в Росії”, — додав він.

У Росії вперше за 40 років Олімпіаду не транслював жоден федеральний телеканал. Спортивні телеканали замість цього показували більярд, диск-гольф, кубок Росії з регбі.

При цьому росіяни активно стежили за Іграми в соцмережах.

“Інтерес до Олімпіади був великий. Зокрема в російській мережі “ВКонтакте” були великі перегляди піратських трансляцій. Багато ЗМІ, які були правовласниками трансляції Ігор-2024, покинули Російську Федерацію. Наприклад, росіяни не могли подивитися Олімпіаду по “Євроспорту” — він покинув Росію через війну проти України. Але в соцмережах дивилися піратські трансляції, активно коментували. Однак коментатори поводилися приблизно як пропагандисти Володимир Соловйов або Маргарита Симоньян. І ми помітили цікаву тенденцію — виступ збірної України зовсім не коментували, тобто була повна тиша”, — деталізував Давлятчин.

Читайте також: Україна зустрічає з Олімпіади переможців, Росія — робить висновки: Літні ігри в огляді експертів

Нагадаємо, ХХХІІІ літні Олімпійські ігри тривали з 26 липня до 11 серпня у Франції. Україна завершила виступи з 12 медалями — це найкращий результат за 12 років за кількістю нагород.

До Олімпіади було допущено 15 російських і 16 білоруських спортсменів, які виступали в нейтральному статусі (без демонстрації гімну, прапорів та іншої національної символіки). У самій РФ вперше з 1984 року Ігри не транслювали по телебаченню.

Читайте також: Україна показала найкращий результат за 12 років, — пресаташе національної збірної про досягнення на Олімпіаді-2024

Прямий ефір