У Росії падає експорт і видобуток нафти — деталі від експерта

Ілюстративне фото: pixabay.com

Після ударів по російських нафтопереробних заводах скоротилося виробництво бензину та інших нафтопродуктів. У результаті Росія почала відправляти більше нафти на експорт. У подальшому це призведе до того, що російську сировину менше купуватимуть навіть такі країни як Китай та Індія. Крім того, падає видобуток нафти у РФ. Про це сьогодні, 12 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав заступник директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів України Андрій Закревський.

Збільшення експорту нафти та перевищення квот, за його словами, Росія спробувала виправдати тим, що раніше мало надсилала сировини за кордон.

“Насправді вони не могли її переробити та спробували відправити на експорт. А далі настав дуже неприємний для Росії момент: вони експортували собі нафту, а тепер Китай каже — нам не треба, логістичні ланцюжки перевантажені. Другий момент, це дорожче зараз, навіщо напружуватися, нам це просто не потрібно. Ось ми й бачимо цей відкат”, — сказав Закревський.

Також він звернув увагу, що Росія на всю осінь припинила експорт бензину, отже має з’явитися зайва нафта.

“Але Китаю вона не потрібна, Індії вона не потрібна. Є велика підозра, що насправді ми вже бачимо ефект, коли родовища більше нафти віддавати не можуть. Тобто потихеньку закручували-закручували засувки на родовищах, знижували-знижували, і коли різко з’явилася можливість її продати — звідти не капає”, — зауважив експерт.

Закревський повідомив, що, за даними російського дослідження, видобуток нафти впаде на 70% до 2030 року.

“Для мене це опосередковано говорить про те, що зараз уже на 40% впав видобуток нафти”, — висловив він думку.

Читайте також: Торгівля енергоресурсами з Китаєм зараз представляє для Москви не що інше, як російську рулетку, — економіст

Нагадаємо, Росія суттєво скоротила видобуток нафти у липні, наблизившись до квоти ОПЕК+, пише Bloomberg. Міжнародні санкції, удари по російських нафтопереробних заводах та нафтобазах — все це скорочує доходи Москви від продажу сировини. Частка Європи в експорті нафти з Російської Федерації впала вдесятеро. А у взаєморозрахунках із основними імпортерами — Китаєм та Індією — виникли проблеми.

Прямий ефір