Стримування Росії: як Tomahawk у Німеччині відновить баланс (ВІДЕО)

Ракети Tomahawk. Фото: istockphoto.com

Із 2026 року США розмістять на території ФРН далекобійні ракети, зокрема Tomahawk. Цю стратегічну й тактичну ракету випускають у різних модифікаціях — із різними боєголовками, включно з ядерними. Її оперативна дальність теж залежить від модифікації — від 450 до 2,5 тис. кілометрів, інформує FREEДОМ.

Розгортання американських ракет у Німеччині є фактором стримування Росії, наголосив канцлер ФРН Олаф Шольц.

“Ми знаємо, що в Росії відбувається неймовірне нарощування озброєнь, які загрожують європейській території. І саме тому ми витратили багато часу на розв’язання питання про те, як забезпечити стримування, яке зачіпає не тільки Альянс, але й Німеччину. Рішення Сполучених Штатів — це саме та стратегія, яку ми публічно обговорюємо протягом довгого часу, щоб забезпечити мир у Європі”, — сказав він.

Російська Федерація поводиться щодо сусідів дедалі агресивніше, вважає офіційний представник уряду ФРН. Тому країні й необхідний неядерний компонент стримування.

Москва пригрозила Берліну “дзеркальними заходами”. Заступник міністра закордонних справ Росії Рябков заявив, що не виключає розгортання ракет, зокрема в ядерному оснащенні, у відповідь на розміщення американської зброї в Німеччині.

“По суті, їхні побоювання полягають у тому, що Tomahawk може нести ядерні боєголовки, але було сказано, що вони не нестимуть жодних ядерних боєголовок. Якщо США запустять міжконтинентальні балістичні ракети зі Сполучених Штатів, то їм знадобиться близько 20 хвилин, щоб досягти Росії. Цим ракетам знадобиться близько 5 хвилин, щоб досягти намічених цілей, що ускладнить їх перехоплення росіянами. І зараз вони думають, як на це реагувати, тому що США й країни НАТО підвищили ставки”, — сказала військова аналітикиня Марина Міррен.

Утім, Путін на кожну ініціативу відповідає ескалацією, зазначила міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок.

“Проводити зовнішню політику сьогодні означає визнати, що надія не захистить нас від путінської Росії. Німеччині потрібен надійний фактор стримування, який також захистить поляків, громадян країн Балтії та фінів — наших партнерів, які межують із Росією та відчули на собі, як вона використовує гібридні заходи на кордоні в останні місяці”, — цитує Бербок німецький тижневик Bild am Sonntag.

6 серпня агентство НАТО із забезпечення й закупівель підписало угоду з американською військово-промисловою компанією про постачання до ФРН додаткових ракет GEM-T для комплексів протиповітряної оборони Patriot. Сума контракту становить 478 млн доларів. Таким чином Німеччина поповнить свої запаси після передачі ракет Україні. Раніше в Міністерстві оборони ФРН повідомили, що Берлін, Париж, Рим та Варшава домовилися розробити системи озброєння великої дальності для спільної оборони. Проєкт передбачає створення крилатої ракети значно більшої дальності, ніж у німецької TAURUS.

Читайте також: Європа готова ухвалювати кардинальні рішення для своєї безпеки, — експерт про розміщення Tomahawk у Німеччині

Прямий ефір