Європа готова ухвалювати кардинальні рішення для своєї безпеки, — експерт про розміщення Tomahawk у Німеччині

Ракети "Томагавк". Фото: gettyimages.com

США 2026 року почнуть розгортання в Німеччині низки далекобійних комплексів, крилатих ракет Tomahawk, а також гіперзвукової зброї. Вашингтон оголосив про таке рішення як про знак відданості НАТО і європейській обороні. Подібне заплановано вперше з часів холодної війни. У Німеччині наголошують, що розміщення ракет Tomahawk на її території — це не ескалація, а всього лише спроба убезпечити себе та інші європейські країни. Про це в ефірі телеканалу FREEДOM розповів засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

“Насправді розміщення далекобійних ракет на території Європи на тлі війни Росії в Україні не може здатися чимось незвичайним. Насправді це цілком логічний вчинок. Варто зазначити, що і до цього росіяни вже робили кроки з ескалації щодо Європи, розміщуючи ракетну зброю “Іскандер” з ядерними боєголовками в Калінінградській області. Потім були гучні заяви про передачу ядерної зброї Білорусі. А потім Росія почала війну в Україні. І стало зрозуміло, що вона становить серйозну небезпеку не тільки для Європи, але й для всього світу”, — зазначив експерт.

Тому, за його словами, розміщення далекобійних ракет на території Європи стало логічною відповіддю на всі випади з боку Російської Федерації.

“Європа дуже довго мовчки спостерігала за тим, як Росія поступово порушувала всі безпекові домовленості. Війна в Україні, яку розв’язав російський диктатор Путін, змусила Європу переглянути ставлення до своєї безпеки насамперед. Сьогодні і Європа, і США готові ухвалювати радикальні рішення, не боячись подальшої ескалації РФ”, — констатував експерт.

Він зазначив, що рішення Європи зміцнювати свої сили і безпеку — правильне. Тому що в російського диктатора Путіна є дуже великі амбіції за межами України.

Читайте також: Збільшити військову підтримку України закликали в ЄС після удару по Костянтинівці

Прямий ефір