Світ недостатньо активно реагує на постачання Північною Кореєю озброєнь для Росії, — Плаксієнко-Бутирська

Владимир Путин и Ким Чен Ын. Фото: gettyimages.com

Світ недостатньо активно реагує на постачання озброєнь Росії від КНДР. Таку думку сьогодні, 12 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловила експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

“На жаль, ми з вами бачимо не дуже активну, не дуже сильну реакцію світу. Так, наприклад, Сполучені Штати Америки та наші західні партнери намагаються говорити про санкції та намагаються розв’язувати цю проблему, але ми не бачимо ефективності рішення. Наприклад, що стосується Північної Кореї. Те, що снаряди надходять до Росії, ми знаємо вже більше ніж рік. Але, на жаль, якоїсь іще додаткової реакції, а найголовніше, ефективного впливу на цю ситуацію ми не отримали. Річ у тім, що Росія не тільки отримує ці види зброї з боку Північної Кореї, але вона дуже активно порушує й усі резолюції ООН”, — сказала вона.

Експертка наголосила, що в Раді Безпеки ООН у Росії є право вето, через це не виходить накласти якісь додаткові санкції на міжнародному рівні. Водночас РФ ще й припинила діяльність моніторингової групи, яка понад 16 років відстежувала, яким чином витримуються санкції проти Північної Кореї на міжнародному рівні.

Плаксієнко-Бутирська зазначила, що Південна Корея порушувала питання взаємодії Росії та Північної Кореї, але далі дискусії справа не зайшла.

“Південна Корея разом із Японією, Сполученими Штатами Америки зараз думають над тим, як зробити альтернативу тій моніторинговій групі, діяльність якої була припинена Росією. Це обговорюється на рівні трьох країн. На жаль, ми не бачимо підтримки світової спільноти в цьому напрямку. На рівні світової спільноти проблеми і взаємодії Росії з Іраном, і взаємодії з Північною Кореєю залишаються локальними проблемами тих країн, які знаходяться поруч, та тих, для яких це загроза — Сполучених Штатів Америки”, — сказала вона.

Експертка нагадала, що розслідування щодо північнокорейських ракет, знайдених біля Харкова, показали, що великий відсоток їхніх елементів вироблено західними компаніями. Водночас Плаксієнко-Бутирська акцентувала, що партнери України досі не змогли присікти отримання Північною Кореєю елементів, які виробляються у них на території.

Читайте також: Північна Корея та Іран допомагають Росії вести війну проти України — деталі співпраці та нових постачань зброї (ВІДЕО)

Раніше про низьку якість північнокорейських ракет розповів військовий оглядач Денис Попович.

Прямий ефір