Покровський і Лиманський напрямки залишаються найважчими на фронті — карта війни за 11 серпня (ВІДЕО)

Росія не розраховувала на тривалу війну проти України. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк. За його словами, Російська Федерація не понесла відповідальності за жодну розв’язану війну. Тепер у Москви є всі шанси розплатитися за військову агресію.

“900 днів — усе, що було російське, те, що вони довгий час продавали на зовнішніх ринках, занулено. Що занулено насамперед — репутація Росії. Це не країна, з якою потрібно серйозно рахуватися. Так, вона ресурсна, але серйозно рахуватися немає сенсу. Друге, занулено міфи про те, що Росія має просто приголомшливий ВПК, приголомшливі збройні сили тощо. Так, ще раз, ресурсно — великий обсяг накопиченої техніки, накопиченої живої сили, яку можна використовувати як “м’ясо”, вибачте, але насправді це високовідстала країна у військовому сенсі зокрема”, — заявив Михайло Подоляк.

Про нездатність Росії самостійно продовжувати розв’язану проти України війну пишуть і аналітики Інституту вивчення війни. Згідно з останньою доповіддю, представники Міністерства оборони РФ ще в грудні 2023 року підписали контракт з Іраном на постачання балістичних ракет ближньої дії Fath-360. Іран передасть ці ракети в невказаний “найближчий” час.

“Сьогодні Росія приходить до них на уклін із простягнутою рукою так само, як до Північної Кореї, і просить те чи інше озброєння. Тому до цієї ситуації треба ставитися спокійно, холоднокровно, що і демонструє наше вище військово-політичне керівництво, і вести мову тільки про те, щоб ми посилювали свої позиції, знову-таки, позиції протиповітряної оборони. Це те, що завжди буде актуальним. А ці ракети, так, вони будуть використані, якщо вони будуть доставлені до Росії, те ще питання”, — вважає речник Української добровольчої армії “Південь” Сергій Братчук.

Тим часом найважчими на лінії фронту залишаються Покровський і Лиманський напрямки. Про це повідомляє Генеральний штаб Збройних сил України (ЗСУ). На Лиманському напрямку противник атакує в районах Макіївки, Невського, Новосадового і в Серебрянському лісі. На Покровському українська армія фіксує найбільшу кількість бойових зіткнень. Основні бої — в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Калинового, Новогродівки, Гродівки, Желанного, Орлівки та Миколаївки. Сили оборони стримують натиск і відбивають атаки противника.

Активність армії федерації зросла на Торецькому напрямку — війська намагаються просуватися біля населених пунктів Нью-Йорк, Залізне та Дружба. Противник не полишає спроби прорвати оборону і на Сіверському напрямку поблизу Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки та Виїмки. На Краматорському напрямку загарбники здійснюють спроби штурмів поблизу Часового Яру, Іванівського та Кліщіївки.

“Росія не готова до перемир’я, укладення якихось угод з Україною на справедливих позиціях, насамперед для нашої країни, для країни, яка обороняється, яка відбивається від ворожої агресії. Це все очевидно, що Росія має намір і далі вести агресивні дії, попри те, що в них сьогодні великі проблеми виникли в Курській області”, — звернув увагу Сергій Братчук.

Російські окупанти змушені перекидати особовий склад, яким планували посилити Покровський напрямок, у Курську область. Про це повідомляє “Атеш”. За даними партизанського руху, російське командування переміщує 10 КамАЗів з особовим складом у тимчасово окуповані райони Донецької області.

Війська РФ дедалі частіше використовують боєприпаси з отруйними речовинами. Про це заявив речник Оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія”. За словами Дмитра Лиховія, частота застосування противником БпЛА зрівнялася з кількістю обстрілів із артилерійських установок. Приміром, у зоні відповідальності “Таврії” за останню добу загарбники використали 536 боєприпасів для атак на українські позиції, 11 із них містили отруйні речовини.

Сили оборони України за минулу добу ліквідували 1 220 російських окупантів. Загалом від початку повномасштабного вторгнення Росії втрати армії загарбників становлять понад 590 тис. військових. Минулої доби українські військові знищили шість російських танків, один вертоліт, 13 бойових бронемашин і 58 артилерійських систем. Крім того, Сили оборони України збили 27 БпЛА, а також вразили понад 70 одиниць автомобільної, спецтехніки та цистерн із паливом.

Читайте також: Робота артилеристів прикордонного загону-бригади “Помста” у Серебрянському лісі — репортаж (ВІДЕО)

Прямий ефір