Північнокорейські ракети мають досить низьку точність попадання і цим небезпечні — деталі від Долінце

Богдан Долінце. Скріншот: uatv.ua

Точної кількості ракет KN-23, які Північна Корея передала Росії, немає. Застосування цього типу ракет Росією по Україні вже неодноразово фіксувалося, водночас головна їхня небезпека полягає в тому, що вони мають досить низьку точність влучання. Про це сьогодні, 11 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

За його словами, ракети KN-23 Північна Корея виробляє давно.

“Ключовий ризик і виклик від цих ракет у тому, що вони мають досить низьку точність попадання. Реальна точність наведення, як правило, не перевищує 600 м. Це означає, що ці ракети можуть у середньому влучати в ціль на відстані від 600 м, а в деяких випадках можуть відхилятися навіть на кілька кілометрів. Тому фактично їхнє використання — це використання так званої зброї невибіркової дії. Після запуску вона може впасти куди завгодно”, — зауважив Долінце.

Він сказав, що ці ракети зовні чимось нагадують ті, які випускаються з російської установки “Іскандер”.

“Водночас ми бачимо, що ті частини ракет, які знаходилися, говорять про те, що вони використовують, як правило, звичайні промислові елементи, зокрема, наприклад, промислові підшипники. І, звісно, у разі використання їх у ракетах, вони призводять до заклинювання тих чи інших елементів управління. У результаті ракети стають абсолютно неконтрольованими, можуть падати на житлові об’єкти, на міста, навіть, умовно кажучи, де вони пролітають транзитом”, — звернув увагу експерт.

Долінце вважає, що використовуючи північнокорейські ракети для ударів по Україні, Росія має на меті перевантажити системи протиповітряної оборони.

“З іншого боку, це просто нанесення так званих невибіркових обстрілів. Ми бачимо, що Російська Федерація і раніше це робила, наприклад, з використанням ракет дальнього радіуса дії для комплексу С-400, коли фактично ракета спрямовується в бік міста, а куди вона потрапить, як вона впаде — це росіян уже не хвилює, і вони це не контролюють”, — пояснив він.

Експерт додав, що в цьому випадку ракета поводиться як крилата авіабомба — її запустили, і неважливо, куди вона влучить.

Читайте також: Росія використовує ракети КНДР проти України — деталі співпраці Москви і Пхеньяна (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше про низьку якість північнокорейських ракет розповів військовий оглядач Денис Попович.

Прямий ефір