Ізраїль готовий піти на переговори з ХАМАСом, щоби повернути заручників, — підполковник Генштабу Ізраїлю

Ілюстративне фото: gettyimages.com

У спробі не допустити кривавого загострення конфлікту на Близькому Сході влада Катару, Єгипту та США закликала Ізраїль та палестинське угруповання ХАМАС відновити переговори про припинення вогню в секторі Гази та звільнення ізраїльських заручників, захоплених під час нападу 7 жовтня минулого року. Тому сьогодні глава уряду Ізраїлю має велику дилему, тому що для того, щоб піти на угоду, найімовірніше, йому потрібно буде розвалити свою коаліцію на внутрішньому фронті. Про це сьогодні, 11 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів військовий експерт, підполковник Генштабу Ізраїлю у резерві Марк Бабот.

“У глави уряду Ізраїлю справді є велика дилема, тому що для того, щоб піти на угоду, найімовірніше, йому потрібно буде розвалити свою коаліцію на внутрішньому фронті. Тому що в ізраїльському уряді є як мінімум дві партії, які так чи інакше можуть називатися радикальними. І вони не хочуть йти на жодну угоду, бо вони вважають, що це поразка перед терором”, — розповів військовий експерт.

За його словами, незважаючи на це, провідна партія Біньяміна Нетаньяху та весь парламент виступають за цю угоду.

“В останні дні Ізраїль навіть пом’якшив свою позицію для того, щоб з його боку не було спотикань до обміну. ​​Нагадаю, в таборах центру Гази на сьогодні міститься 115 заручників Ізраїлю. Саме через це Ізраїль і не робив наземний маневр: ізраїльська військова машина не заходить туди саме для того, щоб зберегти життя цим заручникам. Тому, я гадаю, Ізраїль, найімовірніше, піде на цю угоду”, — зазначив підполковник Генштабу Ізраїлю.

За його словами, дуже багато залежатиме від того, яке рішення буде ухвалено ще одним гравцем — новим головою політбюро ХАМАС Яхьєю Сінварою, який замінив Ісмаїла Ханію.

“Про нього нічого невідомо. Ані де він, ані що він робить, ані як веде переговори. Найімовірніше, всі погоджуються з тим, що він хотів би зробити цю угоду для того, щоб зберегти собі життя і як мінімум зберегти своє обличчя, але, на жаль, це не залежить від Ізраїлю. Так само як не від Єгипту і не від Катару. Тож ми чекаємо. Наразі Ізраїль перебуває у досить напруженій ситуації очікування”, — резюмував Марк Бабот.

Читайте також: Ізраїль та ХАМАС закликають до переговорів — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір