Звірячий ракетний удар по торговому центру: у Костянтинівці завершили розбір завалів після атаки РФ (ВІДЕО)

Наслідки удару Росії по Костянтинівці. Скріншот: uatv.ua

Рятувальники завершили розбір завалів торгового центру в Костянтинівці після ракетного удару російської армії. Загинуло 14 осіб, поранено — 44. Фахівцям вдалося ідентифікувати тіла трьох жінок і двох дівчаток 9 і 11 років, повідомили в Офісі генпрокурора України. На місці проведення робіт співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) розібрали 76 тонн будівельних конструкцій, повідомляє FREEДОМ.

Це був найбільший супермаркет у Костянтинівці. Щодня його відвідували сотні городян.

9 серпня об 11:04 за київським часом російська ракета влучила в Костянтинівський торговий центр. За попередньою інформацією Міністерства внутрішніх справ, це була Х-38 — ракета класу “повітря-поверхня” малого радіуса дії. Російська армія прийняла її на озброєння 2012 року. Відразу після удару почалася пожежа. На місце прибули екіпажі рятувальників і медиків. А городяни намагалися додзвонитися до рідних, щоб переконатися, що з ними все гаразд.

“У будь-якому разі вони зайшли щось купити. Машина стоїть. Лікарні обдзвонили. Чоловік не міг без машини пішки піти”, — сказала мешканка Костянтинівки.

Унаслідок російської атаки пошкоджено 29 об’єктів, повідомили в Донецькій обласній прокуратурі. Торговий центр, чотири приватні будинки, дев’ять магазинів, торгові павільйони, автомийка, поштове відділення та 12 цивільних автомобілів. Рятувальники гасили вогонь, виносили з-під завалів тіла загиблих. Поранених відвезли до лікарень Костянтинівки, Дружківки та Дніпра.

“У важкому стані троє, середньої тяжкості — десять осіб, легкого ступеня — 23, помер один у нас у лікарні. Госпіталізовано семеро. Операції були, оперували вчора деяких людей”, — розповіла директорка Костянтинівської багатопрофільної лікарні Олена Руденко.

Серед загиблих ідентифікували тіла двох дітей — це дівчатка 9 і 11 років, повідомили в Офісі генпрокурора України. Також загинув 36-річний лейтенант поліції Максим Кислюк, повідомили в поліції Донецької області. За даними Міністерства внутрішніх справ України, внаслідок російського обстрілу Костянтинівки загинули 14 осіб. Поки що всіх упізнати не вдалося.

“Із восьми невстановлених тіл криміналісти поліції ідентифікували п’ять: трьох жінок і двох дітей — дівчаток 2012 і 2014 років народження. Залишилося ідентифікувати тіла трьох осіб. Для ретельного документування воєнного злочину Росії створено міжвідомчу слідчу групу, до складу якої входять співробітники Національної поліції та Служби безпеки України”, — розповів міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Росія понесе відповідальність за терор, заявив президент України Володимир Зеленський.

“Росія завжди знає, куди б’є своїми ракетами, це свідомий і цілеспрямований російський терор. Черговий злочин війни, за який окупант відповідатиме. Відповідатиме перед судом та історією і вже відповідає перед силою наших воїнів, усіх тих українців і українок, які повертають справедливість, які знищують окупанта і захищають наші позиції”, — заявив Зеленський.

Щоб захистити українські міста від обстрілів російської армії, Україні необхідно більше військової підтримки — відреагував на удар по Костянтинівці глава європейської дипломатії Жозеп Боррель. З ним солідарний і міністр оборони Нідерландів.

“Ми підтримуємо відповідальність за цей та інші воєнні злочини Росії. Україні невідкладно потрібна велика військова підтримка, щоб захищати свої міста, цивільних та інфраструктуру”, — зазначив Боррель.

“Росія щодня нагадує нам, чому ми повинні продовжувати підтримувати Україну у військовому плані. І чому ми повинні тримати російську агресію якомога далі заради нашої безпеки”, — сказав міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

Розбори завалів у Костянтинівці тривали понад добу. Рятувальники розібрали 76 тонн будівельних конструкцій.

Читайте також: Загинули батько і син: РФ атакувала Київську область ударними дронами (ФОТО)

Прямий ефір