Білоруська армія — не російська, вона не стане воювати проти України, — радник Тихановської

Франак Вячорка. Фото: belsat.eu

Незважаючи на те, що Лукашенко намагається вселити білоруському народу думку, що весь світ зараз проти Росії та Білорусі, а армію вчить ненавидіти Захід, НАТО, Україну, білоруська армія не стане жертвувати своїми життями заради амбіцій двох диктаторів. На цьому сьогодні, 10 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM акцентував політичний діяч Білорусі, радник Світлани Тихановської, журналіст Франак Вячорка.

Він розповів про свій досвід служби в білоруській армії 15 років тому і зазначив, що відтоді мало що змінилося. Лукашенко завжди інвестував не в регулярну армію, а в силовиків, КДБ, спецназ, щоб боротися з протестами.

“Це була, звичайно, така промивка мізків. Півтора року нас вчили ненавидіти Захід. Але солдати з цього сміялися. І більшість білорусів, коли проходили спільні навчання з російською армією, були не раді цьому і теж насміхалися. Це дуже добре показує, що все-таки білоруська армія — це не російська армія”, — розповів гість ефіру.

За його словами, ідеологічна “обробка” білоруських солдатів лукашенківським режимом не припиняється. Але у білорусів своє ставлення до війни Росії проти України.

“Їм вселяють думку, що весь світ проти нас, проти нашої незалежності. Але люди ж читають інтернет, дивляться YouTube, незалежні медіа, українські медіа. І вони чудово розуміють, хто почав цю війну. І вони не розуміють, навіщо їм жертвувати всім, жертвувати своїми життями заради амбіцій Лукашенка або Путіна”, — підкреслив політичний діяч.

Він також звернув увагу, що нещодавні спільні навчання білоруських і китайських військових також не мають особливого значення ні для Білорусі, ні для Китаю.

“Самі навчання, ось ці ігри у війнушку, які проводить Лукашенко, мають пропагандистський ефект — показати таку диверсифікацію міжнародних відносин, де ми не тільки з Путіним разом тренуємось, а й з Китаєм. Це важливо для іміджу Лукашенка. Але його візити Лукашенка до Пекіна не принесли ні крутих інвестицій, ні стратегічної співпраці. А Китай символічно підтримує цей зв’язок. Йому важливо зберегти транзит товарів через Білорусь, тому що до 4% транзиту, який іде до ЄС, іде через Білорусь. Тому КНР важливо, щоб ці товари пропускали”, — розповів Вячорка.

На його думку, такими навчаннями також створюється ефект загрози війни, щоб залякати насамперед саме оточення Лукашенка, а також виправдати репресії проти білорусів. Але Вячорка впевнений, що для більшості білорусів це не спрацює.

“Усе-таки білоруси у 2020 році, коли почалася наша революція, вони вже навчені і зрозуміли, як працює пропаганда і як їй протистояти. І люди самі поширюють інформацію. Багато хто робить саморобні газети, самвидав, листівки розкидають. Не так легко буде Путіну і Лукашенку поміняти свідомість ось цієї проєвропейськості, змінити цей продемократичний курс, який Білорусь чотири роки тому обрала”, — резюмував Франак Вячорка.

Читайте також: Режим Лукашенка перетворив Білорусь на співучасника війни РФ проти України — огляд заяв (ВІДЕО)

Прямий ефір