Сьогоднішню Росію вбиває не тільки Путін, а й дуже слабке громадянське суспільство, — Курносова

Ольга Курносова. Фото: Facebook

25 років Путіна на чолі Росії — це абсолютна зневага до людських життів. У РФ за цей період було кілька історичних моментів, щоб переломити ситуацію і не дати побудувати сьогоднішній путінський режим, але російське громадянське суспільство не зуміло цим скористатися. Таку думку сьогодні, 10 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM висловила політична аналітикиня, головна редакторка порталу After Empire Ольга Курносова.

Вона зазначила, що всім відома сентенція про те, що “влада псує людей” дуже красномовно підтверджується прикладом диктаторської влади Путіна, якої можна було уникнути.

“У той момент, коли він [Путін] ухвалював рішення залишатися при владі, було кілька таких історичних точок, коли можна було якось цю ситуацію переломити. Перший раз це було в далекому 2008 році, коли балотувався його наступник Дмитро Медведєв. Була можливість не дати йому балотуватися. Треба сказати, що тоді були більш “вікторіанські часи”, і навіть намагалися балотуватися опозиціонери, наприклад, Михайло Касьянов. Але тоді порушили кримінальну справу, сказавши, що підписи за нього сфальсифіковані”, — розповіла Курносова, зауваживши, що вже тоді суспільству слід було “бити на сполох”.

Вона також звернула увагу на події, з яких починалося путінське президентство, провівши аналогії його реакції на потонулий човен “Курськ” і на сьогоднішню ситуацію в Курській області.

“Зараз дуже багато говорять про Путіна від “Курська” до Курська. Але що він сказав тоді в цьому ефірі про підводний човен “Курськ”? “Він потонув”. І ось ця абсолютна відсутність емпатії, абсолютна зневага до людських життів, вона проявлялася вже тоді. І знамените “мочити в сортирі” — теж усе звідти”, — нагадала вона.

Гостя ефіру звернула увагу: головне, що характеризує Путіна — це його ненависть не тільки конкретно до Заходу, а до людей загалом.

“Він завжди ненавидів людей, і йому було все одно, скільки людей гине. Це ми бачимо зараз неозброєним оком щодня, коли він убиває всіх без розбору — українців, росіян. Скільки вб’є, стільки й буде”, — зазначила вона.

Курносова вважає: прихід до влади Путіна 1996 року ґрунтувався насамперед на страху, що до влади знову повернуться комуністи. Вона нагадала: тоді дуже багато політиків, економістів були впевнені, що найголовніше — економічні реформи, а політичні моменти підлаштуються. Ольга Курносова впевнена — саме небажання тоді будувати демократичні інститути вилилося сьогодні в диктатора Путіна на чолі Росії і дуже слабке громадянське суспільство в країні загалом.

“Найбільша претензія і до Єльцина, і до молодореформаторів у тому, що вони займалися насамперед економікою і не думали про побудову демократичних інститутів. А сьогодні вбиває Росію навіть не Путін, а те, що виявилося дуже слабким — наше громадянське суспільство”, — резюмувала Ольга Курносова.

Читайте також: Росія стає закритою державою, в якій дітей виховують відповідно до тоталітарного режиму — думка

Прямий ефір