Участь російської опозиції в другому Саміті миру можлива, але особливих результатів чекати не варто, — Буряченко

Олексій Буряченко. Фото: uatv.ua

На щорічну міжнародну Мюнхенську конференцію з безпеки останніми роками від РФ часто приїжджають не чиновники та представники Кремля, а російські опозиціонери. Тож цілком можливо, що і на другому Саміті миру можуть бути присутніми саме російські опозиціонери, які проти війни та підтримують Україну. Однак ці представники РФ не зможуть повноцінно представляти її на цьому заході. Такою думкою сьогодні, 10 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM поділився кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“Для початку російським опозиціонерам потрібно позначитися, адже вони, по суті, є альтернативною владою Російської Федерації. Їм потрібно отримати якийсь певний статус, наприклад, уряду у вигнанні. До речі, той самий Ілля Пономарьов (російський опозиційний політичний діяч, який з 2014 року проживає в еміграції в Україні, — ред.) свого часу просував таку ідею. Він об’єднав депутатів різних рівнів, які мають легітимність і за яких голосували росіяни. І навіть звучала ідея створення ось такого уряду у вигнанні. Але поки що це так і залишилося на рівні ідеї”, — зазначив політолог.

Водночас він акцентував, що цей опозиційний уряд може брати участь у Саміті миру тільки частково.

“Чи зможе цей опозиційний уряд, як альтернативний Путіну і його владі, представляти безпосередньо інтереси Росії на другому Саміті миру? Можливо, частково так, але повноцінно, звичайно ж, ні. Тому що не вони нападали на Україну, не вони анексували наші території. І, власне кажучи, не вони у своїй більшості мають нести політичну та юридичну відповідальність за той геноцид, який влаштував нинішній російський режим в Україні. Тому, звичайно, вони можуть взяти участь у саміті, але це нічого не дасть. Ні Росії, ні Україні”, — резюмував Олексій Буряченко.

Читайте також: Другий Саміт миру: умови участі РФ назвали в Києві (ВІДЕО)

Прямий ефір