Кремль розцінює участь у другому Саміті миру як політичне побиття РФ — думка політолога

Прапори країн-учасниць Саміту миру в Швейцарії. Фото: eda.admin.ch

Незважаючи на те, що інавгураційний Глобальний саміт миру відбувся зовсім недавно, Україна вже почала активну підготовку до проведення другого заходу. Поки невідомо, коли і де він пройде, зрозуміло одне — другий Саміт миру має закласти серйозний фундамент для початку переговорного процесу між Україною і РФ. Такою думкою сьогодні, 10 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM поділився кандидат політичних наук, голова “Міжнародної асоціації малих міст” Олексій Буряченко.

“Наразі немає визначеної дати, коли відбуватиметься другий Саміт миру. Президент України Володимир Зеленський і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не раз заявляли про те, що проведення орієнтовно планується на кінець осені. Але це тільки орієнтовні терміни. Водночас очільник Офісу президента Андрій Єрмак дав дуже чіткі посили й тези на те, що дата проведення другого Саміту миру залежатиме від підготовки дорожньої карти миру на основі української формули миру. Ну і звісно ж — від результатів проміжних міжнародних зустрічей щодо попереднього узгодження позицій”, — розповів політолог.

За його словами, найімовірніше, на Саміт миру також буде запрошено й Російську Федерацію.

“Як зазначив президент Зеленський, Україна не може протидіяти позиції деяких партнерів, які кажуть, що без РФ у перспективі не можуть відбутися мирні переговори. Тому я думаю, що Україна запросить РФ на другий Саміт миру. Але для того, щоб передати їй той самий ультиматум, який буде напрацьований і який є невід’ємною частиною формули миру, а також дорожню карту, яка буде предметом обговорення другого Саміту миру”, — додав гість ефіру.

Водночас він висловив сумнів у тому, що Росія приїде на саміт.

“Я не вірю, що Російська Федерація в умовах, що склалися, приїде на захід, де їй протистоятимуть 120-130 держав з єдиною проукраїнською позицією. Для чого? Для того, щоб, по суті, бачити політичне побиття? Хоча до саміту ще є достатня кількість часу і все може кардинально зміниться”, — акцентував експерт.

За його словами, саме на другому саміті Україна має отримати спільну консолідовану позицію щодо плану справедливого закінчення війни на підставі міжнародного законодавства і формули миру, яка повністю відповідає статуту Організації Об’єднаних Націй.

“Це має бути спільна позиція із залученням максимальної кількості країн глобального Півдня. Наразі Україною ведеться активна робота щодо залучення до другого Саміту Індії та Китаю. Україна розраховує на більшу кількість країн-учасниць і більш якісне їхнє представництво. Це суттєво посилить позиції України перед безпосередніми переговорами”, — констатував Олексій Буряченко.

Читайте також: Другий Саміт миру: умови участі РФ назвали в Києві (ВІДЕО)

Прямий ефір