Дієвий спосіб обійти блокування YouTube назвав Пономарьов

Ілюстративне фото: gettyimages.com

У Росії триває боротьба не тільки з відеохостингом YouTube, а й з VPN. Щоб обійти обмеження і не втратити доступ до інформаційних ресурсів, користувачам варто об’єднуватися і встановлювати власні VPN-сервери. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав депутат Держдуми РФ (2007-2016 рр.), засновник каналу “Утро Февраля” Ілля Пономарьов.

Коментуючи збої у роботі YouTube у РФ, він зазначив, що говорити про якусь географічну прив’язку процесу не доводиться.

“Ніякої такої прив’язки немає. Це суто залежить від провайдера, від його технологічної просунутості, яке програмне забезпечення у нього стоїть на маршрутизаторах і взагалі, як він сам, з яким ентузіазмом ставиться до виконання державних рішень. Тобто це все залежить саме від телекомунікаційних компаній”, — сказав Пономарьов. 

Ексдепутат нагадав, що головним способом обійти труднощі в роботі сервісу залишається використання VPN. Однак VPN у Росії теж блокують. 

“У цьому напрямку теж іде ця боротьба, цілий ряд VPN-сервісів уже в Росії заблоковано. І вони будуть далі продовжувати це робити. Це процес вічний — боротьба броні й снаряда”, — додав гість ефіру. 

Найкращий спосіб, на його думку, кооперуватися і встановлювати VPN-сервери, щоб мати свій VPN, а не публічний. 

“Публічний блокуватимуть, а от приватний VPN заблокувати важко. Коли є будинкові мережі, я точно можу порадити людям просто поговорити один з одним і домовитися. Бо якщо ви користуєтеся доступом до інтернету, який по будинку розкинутий, внутрішньобудинкові мережі у великій кількості новобудов дуже популярні, тобто ви не комерційний провайдер, тоді можна просто на одному з комп’ютерів мережі або на загальному сервері розвести власний VPN. Тоді він уже ні від кого не залежатиме. І це найбезпечніший насправді спосіб, яким можна діяти в Росії”, — резюмував Пономарьов.

Читайте також: У контексті подій у Курській області — це дуже актуальна історія, — Пономарьов про обмеження роботи YouTube у РФ

Нагадаємо, збитки, яких зазнає російська економіка через блокування YouTube, становитимуть 23 млн дол. на добу, підрахували в британській організації NetBlocks. Найбільших втрат зазнають оператори зв’язку, кажуть експерти. 8 серпня російські користувачі зіткнулися з проблемами в роботі YouTube. У декого сайт не відкривається як на стаціонарних комп’ютерах, так і в смартфонах.

Прямий ефір