“Відпочинуть і продовжать роботу”: Наришкін розповів про плани обміняних російських шпигунів

Вадим Красіков і Володимир Путін. Фото: gettyimages.com

Російські шпигуни, які повернулися в країну в результаті обміну ув’язненими, трошки відпочинуть і продовжать роботу. Про це заявив директор Служби зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін, повідомляє FREEДОМ.

У столиці Туреччини, Анкарі, відбувся один із наймасштабніших обмінів ув’язненими між Росією і країнами Заходу. Було звільнено 26 ув’язнених, які утримувалися у в’язницях Сполучених Штатів Америки, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі.

Зокрема, РФ звільнила репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича і колишнього морського піхотинця США Пола Вілана, російських опозиціонерів Іллю Яшина і Володимира Кара-Мурзу. Натомість західні країни погодилися віддати вісім ув’язнених. Це — колишній спецпризначенець Федеральної служби безпеки (ФСБ) Вадим Красіков, подружжя шпигунів Артем і Ганна Дульцеви, агенти Головного розвідувального управління (ГРУ) Павло Рубцов і Михайло Микушин, співробітник ФСБ Вадим Конощонок і двоє хакерів — Владислав Клюшин і Роман Селезньов.

Рішення про обмін Красікова не було легким для Німеччини. Про це заявив канцлер Олаф Шольц, повідомляють німецькі ЗМІ. За даними слідства, Красіков застрелив у Берліні колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі. Обвинувачення заявляло, що він скоїв злочин на замовлення російської держави. Але все ж Красікова довелося видати, щоб убезпечити ув’язнених у Росії. За словами глави німецького Мін’юсту Марко Бушманна, обмін став можливим завдяки місяцям переговорів зі Сполученими Штатами Америки.

“Можливо, найгірша поступка Володимиру Путіну стосується моєї сфери відповідальності як міністра юстиції. Ми депортували в Росію вбивцю, який був засуджений у Німеччині відповідно до закону. Без цього кроку журналісти, політики та інші ув’язнені не були б звільнені”, — сказав Бушманн.

Діти російського подружжя Дульцевих, які були засуджені в Словенії за шпигунство, не знали про те, що вони мають російське походження.

Правда їм відкрилася вже після того, як відбувся обмін між Росією та Заходом. За даними The Wall Street Journal, подружжя Дульцевих приїхало до Словенії 2017 року. У них були паспорти громадян Аргентини на імена Людвіга Гіша і Марії Рози. Обидва говорили англійською, німецькою, а також іспанською мовами. Пара використовувала Словенію як базу для подорожей до сусідньої Італії, Хорватії та інших країн Європи, аж поки 2022 року їх не затримали. Внаслідок цього стало відомо, що “Людвіг” — це Артем Вікторович Дульцев — елітний офіцер зовнішньої розвідки Росії, родом із Башкортостану. Справжнє ім’я “Марії Рози” — Анна Валеріївна Дульцева. Вона була офіцером розвідки РФ, родом із Нижнього Новгорода.

Читайте також: Позитивний, великий, але суперечливий: які сигнали Кремля і ризики для Заходу побачили експерти в обміні Росії, Німеччини та США

Прямий ефір