До кінця 2024 року кількість F-16 в Україні буде більшою, — Романенко

Винищувач F-16. Фото: gettyimages.com

Україна вже отримала західні літаки F-16 і це знакова подія для держави. Водночас кількість літаків, переданих Україні, невелика, тому необхідний їхній приріст. І він очікується. Про це сьогодні, 9 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів генерал-лейтенант, фундатор благодійного фонду “Закриємо небо України” Ігор Романенко.

“Щодо термінів постачання літаків в Україну, на мій погляд, говорити не доводиться, тому що це можна було зробити, як мінімум, до кінця минулого року. Тим більше, що необхідність цього була дуже великою і залишається. Усі затримки, пов’язані з постачанням озброєння , дуже серйозно позначаються на стані справ на фронті. Не кажучи вже про те, що після паузи на пів року допомоги з боку США, на мій погляд, ситуацію досі так і не вдалося виправити через недостатню кількість озброєння, техніки та боєприпасів. по поточний момент”, — зазначив генерал-лейтенант.

Він звернув увагу, що для України все ж таки знакова подія, що сучасні винищувачі F-16 вже в країні, а пілоти освоюють театр військових дій.

“На сьогоднішній момент на 10 літаків підготовлено 20 пілотів. Вони вже спроможні виконувати завдання протиповітряної оборони. Але, звичайно ж, цього недостатньо, як у кількості підготовлених кадрів, так і в озброєнні авіаційного обладнання. Зрозуміло, що процес підготовки не лише пілотів, а й інженерно-технічного складу буде поступовим. У тому числі й усієї інфраструктури, оскільки дислокуватимуться винищувачі будуть у різних місцях, і враховуватиметься ситуація, яка складається. Тобто йде такий процес освоєння, виконання завдань цими літаками, пілотами та всім складом, які працюють на це забезпечення та застосування цих літаків”, — розповів засновник благодійного фонду “Закриємо небо України”.

За його словами, наразі, окрім освоєння F-16, Україні потрібно збільшувати кількість цих винищувачів у країні.

“Необхідно збільшити кількість F-16 в Україні. І є передумови, що до кінця року кількість переданих літаків Україні значно зросте. Це необхідно для того, щоб це відчувалося на стані справ на фронті, на авіаційній підтримці наших сухопутних військ”, — резюмував Ігор. Романенко.

Читайте також: Уражені аеродром “Липецьк” та засоби ППО — у ЗСУ підтвердили удар по військових об’єктах РФ

Прямий ефір