Посилення української ППО вплинуло на використання росіянами авіації на фронті, — Маломуж

ППО. Ілюстрація: gettyimages.com

Завдяки посиленню української протиповітряної оборони, російські окупанти стали рідше використовувати авіацію. Про це сьогодні, 9 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів генерал, колишній голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж.

“Я вчора спілкувався з керівництвом низки бригад, які стоять на самому “передку — Часів Яр, Покровський, Курахівський напрямки. Якраз вони це відчули. Насамперед це система ППО, тому що F-16 тільки розгортається… Це ППО, яка наближена до фронту, і знищує на підльотах літаки, вертольоти, дрони. А для дронів цілі системи відпрацьовані, починаючи від простих пересувних вогневих точок, закінчуючи ефективними західними з’єднувальними ракетними системами, які б’ють 40 пострілів за хвилину, беруть під приціл 16 цілей, 16 дронів одночасно. Це вже зовсім інша історія в плані знищення таких літальних апаратів, які просто нависають над кожним, буквально, підрозділом, над кожним нашим солдатом”, — сказав генерал.

За його словами, якісні зміни вже відчуваються на Донецькому, Харківському та Запорізькому напрямках. Крім того, є перспективи для використання винищувачів F-16.

“Це те, що ми можемо бачити цілі й підняття літаків за 200 кілометрів, не заходячи в зону дії авіації противника й особливо ППО, щоб вони не збили F-16. Це, звісно, завдання ударів з відстані, наприклад, 40 кілометрів до фронту по всіх літальних апаратах ворога, які підіймаються для завдання ударів тими самими КАБами або іншими засобами по наших військах або населених пунктах”, — сказав Маломуж.

Також він нагадав, що українські Сили оборони завдають ударів по аеродромах та інших військових цілях на території Росії, що також приносить свої результати та впливає на використання авіації противником.

Читайте також: F-16 в українському небі: можливості американських винищувачів проаналізували експерти

Нагадаємо, протягом минулої доби на фронті відбулось 101 бойове зіткнення. Російська окупаційна армія завдала по позиціях українських підрозділів та населених пунктах 73 авіаційних удари, використавши 89 КАБів, здійснила 4 747 обстрілів.

Прямий ефір