80% грузинів не просто підтримують Україну в боротьбі з агресією РФ, а вважають, що це і наша війна, — Утіашвілі

Демонстранти з плакатами на мітингу солідарності з українцями "Це Грузія, слава героям" перед будівлею парламенту 24 лютого 2023 року в Тбілісі. Фото: gettyimages.com.

У Грузії не може бути нейтральної позиції у війні Росії проти України. Згідно з опитуваннями громадської думки, 80% населення країни не те що підтримують українців, а вважають, що це і їхня війна теж, просто яка зараз триває на фронті іншої території. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав старший науковий співробітник Фонду стратегічних і міжнародних досліджень Грузії Шота Утіашвілі.

“На жаль, коли ти програєш війну, до влади приходять ті, які виступають за “мир за будь-яку ціну”. І зараз пропаганда уряду полягає в тому, що “ми за мир за будь-яку ціну”. І цим пояснюється теперішня, іноді навіть не те, що зовсім проросійська, але нейтральна політика щодо цієї війни. Але у Грузії не може бути нейтральної позиції у війні Росії проти України. Згідно з опитуваннями громадської думки, 80% грузинів не те що підтримують Україну, вони вважають, що це наша війна, яка просто триває не на нашій території”, — сказав Утіашвілі.

Він упевнений, що ситуацію в Грузії змінять майбутні вибори, і держава повернеться на шлях євроатлантичної інтеграції.

“Сподіваюся, що грузинський народ дасть відповідь на цей вчинок уряду. І Грузія повернеться на шлях до Євросоюзу, НАТО, західних цінностей. Усі дані вказують на це. А те, що зробила “Грузинська мрія”, — це ганебний крок, який залишиться таким в історії Грузії”, — акцентував гість ефіру.

За його словами, останні соціологічні опитування показують, що опозиція має набагато більше шансів перемогти на виборах, ніж нинішній грузинський уряд.

“Але, навіть якщо уряд зміниться в жовтні, це не означає, що у нас з’явиться якийсь швидкий шанс повернути окуповані території. Баланс сил — 40 до 1. Населення Росії в 40 разів більше, ніж населення Грузії. Територія Росії — у 100 разів більша, армія Росії — у 100 разів сильніша. Тому жодного іншого сценарію, крім мирного, не може бути”, — зазначив Утіашвілі.

У Грузії сподіваються, що вступ до НАТО і Євросоюзу, а також демонтаж режиму Путіна, допоможе відновити територіальну цілісність держави.

“Поєднання цих трьох чинників може змінити правила гри в регіоні, може дати початок процесу деокупації, який, думаю, буде дуже довгим і складним. Зараз мирний процес не відбувається, Росія все заморозила. І поки Путін і його режим при владі, це не зміниться. Водночас Грузія повинна продовжувати шлях до Євросоюзу та до НАТО. І також важливо продовжувати діалог з абхазами та осетинами, аби досягти певного компромісу”, — резюмував гість ефіру.

Читайте також: Грузини й українці повинні пам’ятати, що будь-який договір із РФ не вартий нічого, — Утіашвілі

Прямий ефір