Чорноморський флот РФ багато в чому вимкнений з війни — розбір військового експерта

Кораблі Чорноморського флоту РФ. Фото: defence-ua.com

Втрата Росією підводного човна “Ростов-на-Дону” є серйозним сигналом, що українські ракети різного типу контролюють зараз Чорне море. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військовий експерт Ян Матвєєв.

Він зазначив, що підводний човен “Ростов-на-Дону” класу “Варшав’янка” був покликаний боротися з кораблями й бити по наземних цілях. Він міг нести й торпеди, й ракетне озброєння.

“Коли перший раз завдавали по “Ростову-на-Дону” удару, то рахували, начебто шість таких човнів залишилося в Чорноморському флоті. Не сказати, що прямо радикальна втрата, тобто такі підводні човни ще є. Але це у будь-якім разі серйозний сигнал того, що українські ракети різного типу, по суті, контролюють Чорне море зараз. І Чорноморський флот найчастіше просто ховається на базах, нічого не може зробити”, — сказав військовий експерт.

Матвєєв наголосив, що якісь мрії росіян про наступ на Одесу морським десантом не можуть бути реалізовані жодним чином.

“Звісно, запускати “Калібри” з кораблів та з підводних човнів вони все ще можуть, просто перебуваючи в портах. Тому що у “Калібра” просто дуже висока дальність. Але українські військові, ГУР, я бачу, постійно допрацьовують і морські надводні безпілотники, ось ці катери, стають дедалі небезпечнішими. Не так давно бачили ми кілька атак на узбережжі Криму. Там кораблів практично немає, уже цілей для цих дронів просто. Вони вже топлять усе, що знайдуть. Якщо чорноморські кораблі будуть виходити кудись і підходити ближче до України, то, звісно, стануть цілями, і вони це прекрасно розуміють. Тобто такий ефект, знаєте, обмежувальний дуже. Тобто Чорноморський флот багато в чому був вимкнений з гри, з війни, він дуже так обмежено зараз бере участь у ній”, — сказав він.

Читайте також: Кількість знищених у Чорному морі російських кораблів назвав Плетенчук

Нагадаємо, біля берегів тимчасово окупованого Криму по російському підводному човну “Ростов-на-Дону” було завдано удару. Більше виконувати свої завдання він не зможе. Крім нього, в акваторії Чорного моря у Росії залишилися ще три підводні човни, які періодично мають проходити ремонт.

Прямий ефір