Україні необхідно вписати F-16 у бойові алгоритми, після чого потенціал їх застосування буде розширено — думка

Винищувач F-16. Фото: lockheedmartin.com

Збройні сили України мають вписати американські винищувачі F-16 у бойові алгоритми, навчитися правильно їх використовувати, надати практику для пілотів, а вже потім розширювати можливості застосування цих літаків. На даному етапі та кількість F-16, а також озброєння до них, дають змогу протистояти повітряним цілям і завдавати ударів по літаках РФ. Про це сьогодні, 8 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів військовий експерт Сергій Грабський.

“Ми отримали від 6 до 12 F-16 — невеликий підрозділ, який сам по собі не може змінити ситуацію на полі бою. Ми отримали озброєння з цими літаками, яке дозволяє їх використовувати як літаки-перехоплювачі. Тобто протистояти повітряним цілям, які летять у бік України, передусім балістичним і крилатим ракетам, і по-друге, завдавати удари по ворожих літаках, маючи ракети з радіусом дії до 180 км”, — розповів він.

На даному етапі немає тих можливостей, які могли б дозволити завдавати удари за допомогою F-16 по наземних об’єктах.

“Озброєння, яке діє в концепції повітря-земля, не є настільки далекобійним, щоб зараз розглядати питання застосування F-16 як штурмовиків, що атакують наземні об’єкти”, — зазначив експерт.

Оскільки винищувачів Україна отримала не велику кількість, кожен літак важливий і не можна їх наражати на небезпеку.

“Ми розуміємо, наскільки великий ризик ураження цього об’єкта, тому що всі сили протиповітряної оборони Російської Федерації кинуті на те, щоб збити українські F-16. Ми повинні вписати ці літаки, які є для нас абсолютно новою зброєю, у бойові алгоритми застосування українських ударних засобів”, — пояснив Грабський.

Пілоти, які навчені керувати F-16, також становлять велику цінність, адже після набуття бойового досвіду вони стануть інструкторами, які навчатимуть нових льотчиків.

“Будь-якою технікою керують пілоти. Пілотів у нас недостатньо, і нам необхідно на цьому етапі війни протестувати технічні можливості та практичні навички пілотів, які пройшли підготовку, щоб вони справді отримали досвід ведення бойових дій. Для того, щоб вони стали інструкторами. У нас кожен пілот зараз на вагу золота, і потрібно розуміти, наскільки важливо для нас зберегти науково-практичний потенціал”, — резюмував військовий експерт.

Читайте також: Глава МЗС України обговорив із норвезьким колегою розширення ініціативи щодо F-16

Прямий ефір