Є передумови, що США знімуть заборону на удари по території РФ далекобійною зброєю, — Мережко

Олександр Мережко. Фото: Facebook

Наразі є всі передумови для того, щоб США зняли ембарго з дозволу на завдання ударів Україною вглиб території Російської Федерації американською зброєю. До речі, використовувати західну зброю у прифронтовій зоні Харківської області такий дозвіл уже є. Про це сьогодні, 8 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів голова комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

“Я дуже уважно стежу за заявами своїх колег, тобто конгресменів, членів Сенату США. І практично я не зустрічав з їхнього боку жодних заяв, спрямованих проти можливості використання американської зброї на території держави-агресора. Навпаки, я часто бачу, що робляться заяви на підтримку можливості використання Україною американської зброї далекого радіусу дії на території держави-агресора”, — сказав експерт.

Він зазначив, що з погляду Конгресу США законодавчої влади жодних обмежень немає.

“Коли Конгрес США надав допомогу Україні, тобто проголосував за пакет допомоги Україні, жодних умов не висувалося. Навпаки, коли йдеться про надання Україні зброї, вони завжди зазначають, що Україна має самостійно вирішувати, як і яким чином використовувати надану зброю на території держави-агресора. Це частина війни. А це міжнародне право”, зазначив Мережко.

Водночас він додав, що в галузі виконавчої влади США Україні ще необхідно попрацювати для того, щоб там остаточно позбулися стереотипу, який іноді звучить як помилкове побоювання ескалації.

“Насправді ескалація — це хибний стереотип. І цей стереотип необхідно долати. Наводити переконливі аргументи. І головний аргумент — це ефективність наших Збройних сил”, — резюмував Олександр Мережко.

Читайте також: Турецькі компанії можуть втратити все через вторинні санкції США, — Пєндзін

Прямий ефір