Як скоротилися запаси військової техніки в Росії з початку війни — дані (ВІДЕО)

Напіврозібрана військова техніка на одній із російських баз зберігання. Скріншот: uatv.ua

Склади військової техніки в Росії порожніють. Про це свідчать супутникові знімки та дані з відкритих джерел, пише видання “Радіо Свобода”. Непридатну техніку розбирають на запчастини для ремонту інших машин. Але, як стверджують OSINT-аналітики, навіть ті сховища, де ще місяць тому перебували розукомплектовані бойові машини піхоти — спорожніли, інформує FREEДОМ.

Розукомплектовані бойові машини піхоти. В одних — немає башт і двигунів, в інших — частин броньованого корпусу.

За інформацією військових експертів, у Росії залишилося близько половини бронетехніки, що була до початку повномасштабної війни проти України. Однак половину з решти одиниць відправити на фронт не можуть: для ремонту однієї пошкодженої машини доводиться розбирати на запчастини іншу.

“Темпи канібалізації продовжують зростати, але деяких видів техніки у Росії на складах і так уже залишилося дуже мало. Можливо, на запчастини розібрали вже майже все, що для цього годилося. Зокрема, як випливає з підрахунків, у Росії в сховищах на початок літа залишалося близько 22% від передвоєнного числа МТ-ЛБ (багатоцільовий транспортер-тягач легкий броньований). Зараз їхня кількість зменшилася до 14% від передвоєнних запасів. БМД (бронемашин десанту) залишилося 33% від кількості, що зберігалася на базах до повномасштабного вторгнення в Україну”, — наголошує OSINT-аналітик.

Супутникові знімки показують, що із січня до липня 2024 року кількість бронемашин на російських базах зберігання зменшилася на 11%, а МТ-ЛБ — більш ніж на половину. Від довоєнних запасів залишилося всього 14%.

Навіть попри те, що Міноборони РФ посилено ремонтує пошкоджену техніку, до 2026 року в країни-агресора може не залишитися танків Т-80 і Т-72.

“Звичайно, якісь запаси техніки з 60-80-х років минулого століття виробництва ще у росіян є, але потрібно багато часу, щоб провести регламентні роботи, роботи з відновлення оборонної техніки, щоб її поставити до лав російського війська. Це вимагає людських, майнових, часових зусиль. І звісно те, що росіяни витрачають свої ресурси, і може призвести до того, що у 2026 році їхні оборонні можливості будуть фактично вихолощені”, — зазначає військовий експерт Владислав Селезньов.

Сьогодні Путін шукає будь-які можливості роздобути для російської армії необхідне озброєння. З цією метою Росія розширює військову співпрацю з КНДР та Іраном.

“Рішення Росії надати Ірану радари і системи протиповітряної оборони, які могли б принести значну користь російським силам на землі… Також підкреслює тривалу залежність Росії від Ірану щодо іншого критичного озброєння, включно з високоточною зброєю і компонентами зброї”, — зі звіту Інституту вивчення війни (ISW).

З експортом озброєнь, який колись приносив чималий дохід до російського бюджету, теж проблеми.

Згідно з підрахунком Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, Росія втратила більш ніж половину обсягу експорту озброєнь у 2019-2023 роках порівняно з попереднім періодом. Остання головна військово-технічна виставка країни “Армія 2023” теж закінчилася провалом. Обсяг укладених “Рособоронекспортом” зарубіжних контрактів виявився більш ніж утричі нижчим за довоєнний рівень.

Читайте також: На фронті найбільше атак відбито на Лиманському та Покровському напрямках — карта війни за 8 серпня (ВІДЕО)

Прямий ефір