Багато країн Африки зацікавлені в Україні як новому партнері — політолог про африканське турне Кулеби

Дмитро Левусь. Скриншот: uatv.ua

Україна думає про майбутній світ: уже сьогодні, під час широкомасштабної війни, формується безпечний світ майбутнього, і Африка — його частина. Саме тому Україна налагоджує дипломатичні зв’язки із країнами Африканського континенту. Так, сьогодні, 8 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM прокоментував африканське турне міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби політолог-міжнародник, експерт Центру “Об’єднана Україна” Дмитро Левусь.

“Україна справді думає про справедливий устрій безпечного миру, який настане після завершення війни в Україні. Тому й вдалося залучити до Саміту миру чимало учасників із країн глобального Півдня та країн Африки”, — наголосив політолог-міжнародник.

Він зазначив, що Африка сьогодні зацікавлена ​​у нових партнерах. Адже, як показала практика, Росія, яка входила до Африки як друг, розпочала свою експансію на африканському континенті.

“Російська політика в Африці — це успадкована політика Радянського Союзу, який через ідеологічні причини, борючись з капіталістами по всьому світу, використовував ось цей антиколоніальний дискурс, ніби Радянський Союз — країна, яка допомагає боротися з колоніалізмом. Сьогодні Росія сама є колоніальною імперією. Зараз Росія заходить до Африки, використовуючи свої терористичні методи підкріплює свою присутність гібридним силовим методом у вигляді ПВК “Вагнер”. Це десь спрацьовує. Здавалося б, для України немає місця в Африці. Але це не так”, — зазначив експерт.

За його словами, добрим прикладом стало африканське турне Дмитра Кулеби на Африканський континент.

“Це величезний континент із різними країнами, кожна з яких має свою історію та свою політику. І Україна це дуже наочно доводить, побудувавши успішну роботу, де нас підтримали на Саміті миру. До речі, всі три країни, де днями побував український міністр закордонних справ, приєдналися у фінальному комюніке Саміту. І це дуже показово. Тому дипломатична робота з цими країнами однозначно триватиме”, — резюмував Дмитро Левусь.

Читайте також: Україні є, що запропонувати та отримати натомість: про перспективи співпраці з Африкою розповіли експерти

Прямий ефір