Санкції США можуть загрожувати Туреччині за експорт електроніки в Росію — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

США попередили Туреччину про можливі санкції за експорт до Російської Федерації товарів військового призначення, пише Financial Times. Вашингтон стурбований тим, що Туреччина стала ключовим пунктом експорту в Росію західної електроніки. Міністерство торгівлі США вже внесло до списку санкцій майже два десятки турецьких компаній. І їх кількість може збільшитися, інформує FREEДОМ.

Туреччина має докладати більше зусиль для припинення постачань у Росію американських мікросхем та інших комплектуючих — з таким посланням в Анкару вирушив помічник міністра торгівлі США Метью Аксельрод.

Наразі Туреччина посідає друге місце після Китаю з експорту західної електроніки в Росію.

Йдеться насамперед про процесори, карти пам’яті та підсилювачі, які потім встановлюють на російські ракети і безпілотники. Міністерство фінансів Сполучених Штатів уже запровадило обмеження щодо 18 турецьких компаній за постачання продукції для російського військово-промислового комплексу (ВПК).

Якщо ситуація не покращиться, підсанкційних фірм стане більше, попередили у Вашингтоні.

“Нам потрібно, щоб Туреччина допомогла нам зупинити незаконний потік американських технологій до Росії… Москва намагається використати торговельну політику Туреччини. Ми повинні незабаром побачити прогрес з боку турецької влади і промисловості, інакше у нас не залишиться іншого вибору, окрім як накласти санкції на тих, хто ухиляється від нашого експортного контролю”, — заявив помічник міністра торгівлі США Метью Аксельрод.

Після того як Сполучені Штати запровадили вторинні санкції щодо зарубіжних компаній за допомогу Росії в обході обмежень, експорт із Туреччини товарів подвійного призначення знизився, зазначили в Казначействі США.

Крім того, посилення експортного контролю призвело до різкого збільшення витрат Росії під час імпорту американських товарів із Туреччини.

У березні 2024 року, за інформацією турецької газети Hurriyet, Анкара і Вашингтон домовилися, що США, перш ніж запроваджувати обмеження, повідомлятимуть Туреччину про компанії, які викликають підозри. Зі свого боку, турецька влада проводитиме розслідування та інформуватиме про його результати партнерів.

“Американські вторинні санкції дуже жорсткі. Вони можуть, по-перше, відлучити будь-який турецький банк від системи SWIFT, від доступу до долара, закрити рахунки з доларом і шляхом впливу на європейський центральний банк і до євро також. Ще — можуть накласти дуже великі штрафи. Йдеться про мільярди доларів. Я допускаю, що не кожен банк Туреччини витримає таке покарання. Сполучені Штати роблять, думаю, останнє попередження щодо припинення будь-яких операцій із підсанкційними товарами з Росією”, — зазначає професор, ректор Міжнародного інституту бізнесу, банкір та економіст Олександр Савченко.

Після початку повномасштабного вторгнення російської армії в Україну обсяг експорту з Туреччини в Росію і в такі країни, як Азербайджан і Казахстан, різко зріс.

Так, у першому півріччі 2024 року, за даними турецької митниці, він склав 85 мільйонів доларів. У той самий період 2022 року — це були 27 мільйонів. Експерти пояснюють, що так працює схема так званої “примарної торгівлі”.

Приміром, помітне зростання турецького експорту чутливих товарів до Азербайджану, Казахстану та Киргизстану не призвело до зростання імпорту цих товарів у цих державах. Таким чином Туреччина через треті країни відправляє підсанкційні товари в Російську Федерацію.

Читайте також: США застерегли Китай від подальшої підтримки Росії — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір