Беззаконня, репресії та знищення української ідентичності на окупованих територіях: інтерв’ю з правозахисником Павлом Лисянським

Павло Лисянський. Фото: facebook.com/pavllis

Окупанти проводять жорсткі репресії проти українців на підконтрольних їм територіях України — фільтраційні заходи, контроль пересування, постійний пошук незгодних із політикою Кремля. Повне стирання української ідентичності — так можна назвати дії окупаційних адміністрацій. 

Місцевих мешканців змушують отримувати російські паспорти та відмовлятися від українського громадянства, а дітей — мілітаризують та ідеологічно обробляють для того, щоб у майбутньому вони зі зброєю в руках захищали інтереси Кремля. 

Правоохоронної системи на тимчасово окупованих територіях, по суті, не існує. Злочини проти мирних жителів не розслідують, винних — не шукають. Ба більше, головні злочинці — ставленики Кремля — відбирають у людей нерухомість і заміщають їх приїжджими росіянами. 

Про проблеми та небезпеки, з якими стикаються українці, що живуть на тимчасово окупованих територіях України, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів правозахисник, директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки ПАВЛО ЛИСЯНСЬКИЙ

Мілітаризація дітей

— Відомо, що дітей з тимчасово окупованих територій під виглядом оздоровлення відправляють на територію Росії для мілітаризації — тобто навчають правил війни. Скажіть, як багато таких фактів фіксується? 

— Зараз процес мілітаризації дітей посилився, їх більш “якісно” готують до війни. Наприклад, з 1 вересня 2024 року в школах на тимчасово окупованих територіях для дітей до 12 років буде обов’язковим предмет “Основи безпеки та захисту батьківщини”. У цьому предметі поєднані військові та ідеологічні моменти. У літніх оздоровчих таборах на території РФ відпрацьовують тактичні та стратегічні прийоми в бою і навіть наслідки застосування ядерної зброї. 

На мілітаризацію дітей окупаційний режим у 2024 році виділив 46 млрд руб. Раніше це було 4 млрд. З дітей готують універсальних солдатів для того, щоб вони в майбутньому вбивали за диктаторський режим Кремля. Ми бачимо, що ситуація погіршується і необхідно ухвалювати якісь рішення для того, щоб це зупинити. Це не можна назвати допризовною підготовкою юнаків — це повноцінна підготовка дітей до війни. 

Що стосується ідеологічної компоненти різних російських форумів, то на них підліткам кажуть, що громадяни України, країн ЄС, Великої Британії, США і всіх країн, які підтримують Україну, є для них ворогами. Вчать, що з ворогами вони мають чинити в режимі воєнного часу — вбивати. 

Росіяни не соромляться і прямо про це говорять. Ідеологічна частина цієї війни спрямована виключно на те, щоб створити та поширити ідеологію війни серед підлітків, дітей з тимчасово окупованої території, щоб потім їх змусити вбивати не за гроші, а за ідеологію. Ми порахували, що за час повномасштабної військової агресії, після 2022 року, фактично кожні два дні на тимчасово окупованих територіях відбувається якийсь захід ідеологічної спрямованості. 

Для того, щоб уникнути мілітаризації дітей, єдиний варіант — покинути окуповану територію. Бо якщо батьки відмовляють від такої “освіти” — їх позбавляють батьківських прав. Навіть якісь релігійні переконання не працюють. У РФ домінує православ’я, яке там набуло рис мілітаризації. 

Щоб припинити злочини Росії проти дітей на окупованих територіях, необхідне повноцінне сприяння міжнародних інстанцій. Необхідно розуміти, що дітей зараз тренують не тільки для військової агресії проти України, а й для майбутньої війни з іншими країнами. І міжнародні партнери, які підтримують Україну, мають розуміти, що дітей готують для війни з ними. Краще протистояти цьому зараз. 

Програма посиленої мілітаризації дітей розрахована на 3-5 років, я бачив внутрішні документи. Найближчим часом мілітаризація дітей буде ще більше посилюватися. Наприклад, їх навчатимуть керувати безпілотниками, збирати й ремонтувати дрони. 

Діти в руках окупантів — це ресурс для використання у військовій агресії.

— Якщо люди хочуть покинути тимчасово окуповану територію і вивезти своїх дітей, то які варіанти в них є? 

— З окупованої території, наприклад, можна виїхати з метою отримання медичних послуг. Зараз там медицина в катастрофічному стані. Окупаційні адміністрації не можуть повноцінно налагодити надання медичної допомоги місцевому населенню — не вистачає лікарів і ліків. У пріоритеті в них не місцеві жителі, не цивільні люди, а військові окупанти. Відсутні лікарі багатьох спеціалізацій, неможливо отримати медичні послуги за низкою напрямків. 

Користуючись цим, батьки роблять довідки у лікарів і вивозять дітей з окупованої території, щоб отримати якісні медичні послуги. І, природно, потім не повертаються. 

Люди іноді намагаються виїхати нелегально — минаючи так звані “прикордонні пункти”. Фактичний кордон між окупованою територією та Російською Федерацією зберігся, а з травня 2024 року окупанти ще створили прикордонну зону, на якій заборонено перебувати без документів. Якщо людина хоче відвідати цю зону, вона має за 18 годин до цього проінформувати прикордонну службу ФСБ. 

Але прикордонна зона має велику протяжність і було дуже багато лазівок, якими люди користувалися. Зараз росіяни по максимуму намагаються закрити нелегальний виїзд. 

Як відбувається “фільтрація” жителів тимчасово окупованих територій

— На окупованих територіях Росія проводить “фільтрацію” місцевих жителів і цей процес посилюється. Чому відбувається це посилення? 

— Систему таборів і “фільтрації” було створено ще 2022 року, а цього року уряд РФ виділив на її утримання до 2025 року близько 2 млрд руб. Дійсно, зараз створюється нова система “фільтрації” і нові табори. 

Система “фільтрації” ділиться на кілька етапів. Перший етап — це “фільтрація” в аеропорту “Шереметьєво” для українців, які хочуть проїхати на тимчасово окуповану територію і в’їжджають до Росії з боку третіх країн. Там великий фільтраційний центр і 80% тих, хто приїжджає, депортують і забороняють в’їзд. 

Наступний етап “фільтрації” — на кордоні Російської Федерації та тимчасово окупованої території України. Там ведуть “фільтрацію” прикордонники ФСБ. Третій рівень “фільтрації” — це всередині окупованої території, на внутрішніх блокпостах. Там це здійснює військова поліція Міністерства оборони РФ, тобто окупантів. 

Є окремо і “фільтрація” місцевих жителів, які проживають в окупованих населених пунктах. Нею займається “Росгвардія” — СОБР і ОМОН. Фактично це перевірка місцевих жителів, які підтримують Україну, можуть підтримувати Україну або просто дивляться проукраїнський контент в інтернеті. Їх піддають таким репресіям. 

Головна мета “фільтрації” — знищити підтримку України серед місцевого населення. Але з 2023-2024 року цілі змінилися. Тепер це фактичне знищення місцевого населення, тільки не фізично, скажімо, юридично і політично. Йдеться про депортацію людей — заборону в’їзду на окуповану територію і так далі. 

Фактично фільтраційні дії зараз розчищають на окупованих територіях місця для того, щоб приїхали громадяни Російської Федерації та зайняли місця мешканців України, яким було заборонено в’їзд. Звідси йдуть і всі інші біди на окупованій території — арешти місцевих жителів, конфіскація квартир, майна. 

— Росія активно заміщує населення на окупованих територіях і в анексованому Криму. По суті, цей процес почався ще 2014 року. У жителів відбирають житло, змушують отримувати російські паспорти. Для чого відбувається це заміщення населення? 

— Окупанти не можуть впоратися з високим рівнем проукраїнських настроїв серед місцевих жителів на тимчасово окупованих територіях, тому вони просто звідти виганяють українців. Житло — це велика цінність для людини, яка дістається важкою багаторічною працею. Відповідно, коли окупанти забирають квартиру, то це призводить до того, що людину більше нічого не пов’язує ця територія. 

Не просто так людей депортують з аеропорту Шереметьєво, спецслужби одразу передають інформацію окупаційній адміністрації, і вона оперативно вилучає квартири. Уже 1 млн квартир було конфісковано. Потім їх продають громадянам Росії в іпотеку під 2%. Причому іпотека виключно для громадян РФ, які приїхали на окуповану територію.

Окупанти на цьому багато заробляють. Крім квартир забирають ще й земельні ділянки, будинки. У Луганській області відразу відібрали будинки у підприємців високого рангу і поставили їх перед фактом — або вони їдуть, або на них чекає неприваблива доля. 

— Важливо зазначити, що багато жителів територій, які були окуповані з 2014 року, переїхали в Росію після початку повномасштабного вторгнення. Але потім повернулися, тому що вдома жити в будь-якому разі краще. А якщо його квартиру вже забрали окупанти? Які дії в такому разі? 

— На окупованій території неможливо подати до суду і повернути житло. Люди мають розуміти, що поки територія перебуває під контролем окупантів, приїжджати туди та вступати з ними в конфлікти може бути небезпечно для життя. 

Для окупантів немає такого поняття закон — вони просто вбивають людей. Я можу сказати, що триває планомірна кампанія із заміщення місцевого населення громадянами Російської Федерації та, скажімо так, громадянами інших пострадянських країн. 

Беззаконня в окупації

— Ми знаємо, що окупанти на підконтрольних їм територіях поводяться так, як хочуть. Закони їм не писані. Які злочини проти наших громадян скоюють? 

— Ми говоримо про злочини, які скоюються проти місцевих жителів з боку силовиків, з боку приїжджих громадян РФ. По-перше, це злочини сексуального характеру. По-друге — злочини проти майна місцевих жителів. Також вчиняються злочини, спрямовані на незаконне позбавлення волі та проти життя людини. Наразі статистика злочинів збільшилася порівняно з 2023 роком. На тимчасово окупованих територіях особливо частими стали злочини, пов’язані з насильством, насамперед сексуального характеру.

Активно працюють корупційні та шахрайські схеми. Росіяни забирають квартири не тільки в тих, хто залишив окуповані населені пункти України, а й позбавляють права власності на житло тих, хто залишився. Місцеві жителі стикаються з тим, що у них у російських реєстрах не зафіксовано право власності на квартиру, а шахраї пропонують їм “розв’язати питання” за певну суму. У підсумку люди залишаються ще й без заощаджень.

Ці шахраї працюють у зв’язці з окупаційними адміністраціями. Доступу до Росреєстру у сторонньої людини бути не може, тому вони працюють таким чином. 

На окупованих територіях зараз перебуває дуже багато колишніх російських злочинців, яких путінський режим направив на війну проти України. Серед них багато хто був засуджений за статтями за серійні вбивства, сексуальне насильство тощо. Їх фактично випустили та відправили на територію зі зброєю в руках і документами. Природно, що в них це бажання вбивати, ґвалтувати нікуди не пішло. Відповідно, вони скоюють ці злочини проти місцевих жителів. 

Вони вже не просто маніяки, а ще й члени окупаційних військ Росії. Відповідно, розслідувати їхні злочини та розголошувати такі злочини не будуть. Фактично окупаційна влада це покриває, щоб себе не дискредитувати. Але ситуація саме з цією категорією справ там критична.

Окупаційним адміністраціям дана настанова не реагувати на злочини проти українців з боку мігрантів, громадян Російської Федерації, представників окупаційних військ.

В окупантів політика геноциду. Вони діють за таким алгоритмом — чим більше українців помре в окупації, тим для диктаторського режиму Кремля краще. 

Усі правоохоронні органи Кремля на окупованих територіях виконують роль наглядачів за місцевими жителями. Усе, що там чиниться проти українців, у їхньому розумінні, не є злочином. Це вони так вважають. Диктаторський режим Кремля фактично погодив їм такі дії та таке ставлення до громадян України на тимчасово окупованій території. 

Там немає правоохоронної системи та правоохоронних органів, там є силові органи окупанта, які виконують функцію нагляду за громадянами України. 

Посилення примусової паспортизації

— Окупаційні адміністрації фактично змушують і примушують місцевих мешканців отримувати російські паспорти всілякими, нерідко абсурдними способами. Про що це може свідчити? 

— Окупанти винаходять нові способи примусової паспортизації населення, тому що люди не хочуть отримувати паспорти РФ, з цим є проблеми. 

Вони навіть не ховають померлих людей, якщо в сім’ї немає російського паспорта. Наприклад, є фірма “Гарант”, яка надає ритуальні послуги і є монополістом у цій сфері. Договір із цією компанією можна укласти тільки за наявності російського паспорта. 

Крім усього іншого, для отримання субсидій в осінньо-зимовий період на отримання побутового палива, тобто вугілля для опалення свого будинку, так само необхідно оформити російський паспорт. 

У мене є дані, що з початком військової агресії Росії проти України у 2022-2023 роках російські паспорти на окупованих територіях отримувало дуже мало людей. Це були найбільш провальні роки в цьому процесі. Таким чином українці на тимчасово окупованих територіях висловлюють свою незгоду з діями РФ. Це такий протест — не брати російський паспорт і залишатися громадянином України. 

Були випадки, коли людей, які не отримали російський паспорт, депортували з території. Бувало, що люди відмовлялися від українського громадянства через примусову паспортизацію, а потім уже окупанти позбавляли їх набутого російського громадянства. Вони ставали людьми без громадянства і, відповідно, без будь-яких прав. Доводилося оформляти посвідку на проживання і не мати можливості отримувати медичні та соціальні послуги. 

Окупанти обрізають усі можливі шляхи для того, щоб людина легально існувала на тимчасово окупованих територіях без паспорта громадянина РФ. 

Люди, які зберегли українські паспорти на окупованих територіях, постійно зазнають репресій. Фактично людина не може виїхати за межі окупованих територій, тому що назад її просто не пустять, а квартиру конфіскують. Масова паспортизація почалася ще 2014 року, але тоді не змушували відмовлятися від українського громадянства. Зараз же це обов’язкова процедура. Якщо в людини знаходять український паспорт – її можуть заарештувати. 

Примусова паспортизація — це юридичне знищення української ідентичності. 

Ідеологічна робота

— Нещодавно в Луганську знесли пам’ятники жертвам сталінських репресій і жертвам Голодомору, який велика кількість країн визнала геноцидом українського народу, але Росія заперечує. Але ось у контексті сталінських репресій, чому і цей пам’ятник знесли? 

— У Росії зараз Сталін став кумиром. Відповідно, політику вибудовують так, щоб усе відповідало, скажімо так, інтересам радянського диктатора. І ці пам’ятники в Луганську вважали непотрібними. 

Окупаційні адміністрації зараз роблять усе для того, щоб викорінити на підконтрольних їм територіях усе українське. У перші дні повномасштабного вторгнення вони знімали українські прапори та проукраїнські таблички, спалювали українські книги.

Вони розуміють, що українці асоціюють Сталіна з Російською Федерацією і тими кривавими злочинами, які були й тривають зараз. Відповідно, Кремль сприймає це як частину антиросійської пропаганди. 

Читайте також: Диктатору стало тривожно: хто вчинив замах на життя Путіна і що буде з РФ після його відходу — думки експертів

Прямий ефір