Росіяни та російські компанії істерично набирають кредити за божевільною ставкою — причини назвав економіст

Ілюстративне фото: pixabay.com

Росіяни й російські компанії істерично беруть кредити, побоюючись, що в майбутньому грошова позика буде ще дорожчою. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів російський економіст, доктор економічних наук, професор Ігор Ліпсиц.

Він зазначив, що ставка Центробанку РФ є нижньою точкою відліку, з якої починає будуватися вся система банківських кредитних ставок у країні. Банк Росії в липні ухвалив рішення підвищити ключову ставку до 18% річних та погрожує збільшити її до 20%.

Ліпсиц звернув увагу, що підвищується ставка за депозитами, й багаті росіяни можуть свої заощадження покласти під більший відсоток та на цьому добре заробити.

“Якщо ми говоримо про основну масу росіян, які бідні, заощаджень не мають, то вони дуже часто беруть кредити, й тоді виходить, що вони кредити вже взяти не зможуть, тому що занадто дорого. Зараз скасували вже пільгову іпотеку з 1 липня, і ми бачимо, що видача іпотеки впала удвічі, бо без пільг настільки дорога іпотечна історія, що ніхто не в змозі взагалі в неї ввійти, бо просто ніколи не погасиш ці борги й отримаєш настільки неймовірно дороге житло, що ти навіть його потім й продати ніяким чином не зможеш, бодай повернути те, що ти вклав. Тому дорожчатиме споживче кредитування, купівля в кредит стане малодоступною росіянам”, — сказав економіст.

За його словами, подорожчання кредитів призводить до подорожчання товарів, які виробляють у Росії або привозять за імпортом.

“Для всього цього потрібні кредитні ресурси. Якщо дорожчає кредит, то підвищуються ціни, розганяється інфляція. Тож, з одного боку, ЦБ, виходить, ніби гасить інфляцію високою ставкою, а з іншого боку, її розганяє. Ось так влаштована російська економіка”, — сказав Ліпсиц.

Водночас він зазначив, що за мікропозиками, які активно беруть росіяни, гранична ставка в розрахунку на рік — 292%.

“Тож тут ставка ключова від ЦБ не дуже важлива. Там люди божевільні. 292% річних, відповідно, це, порахуйте, понад 20% на місяць. А так і беруть в основному на місяць, від зарплати до зарплати перекрутитися. Але ось вважайте, що кожен раз ти береш, у тебе й так по місяцю виходить понад 20%. Так що в цьому мікрокредитна організація. Але люди ж беруть. І в банках вони відкривають кредитні картки. За всіма цими картками, за всіма цими операціями люди ж брали кредити. Машини купували, побутову техніку, ремонт квартири, на відпустку брали. Ось усе це стає тепер настільки дорого, що не підступиш, що не візьмеш, не сплатиш та не споживеш, я б сказав”, — сказав економіст.

Ліпсиц нагадав, що РФ позбавлена можливості позичати гроші за кордоном, щоб вкладати у свою економіку. У зв’язку з тим, що нарощувати запозичення за кордоном країна-агресор не може, їй доводиться шукати гроші всередині. 

“Тому ідея яка? Зробімо вищу ставку, тоді будуть люди більше заощаджень приносити в банки, у нас з’являться гроші для того, щоб інвестувати в економіку. Але інвестувати тобі доведеться тоді з підвищенням ціни, щоб купити такі дорогі гроші. А хто може купити за такими високими цінами?.. При цьому, що цікаво, що росіяни — і компанії російські, і громадяни — беруть кредити за цією ставкою, яка поки що триває. Чому? Тому що всі злякалися. Всі розуміють, що далі буде гірше, далі буде дорожче. І люди доволі нібито істерично, бізнес нібито істерично беруть кредити за божевільною ставкою, тому що бояться, що далі кредит буде ще дорожчим… І тому люди набирають кредити абсолютно неймовірно. У дуже багатьох російських компаній, щоб ви зрозуміли, чому я вживаю слово істерично, вже сума заборгованості перевищує майбутній прибуток за наступні 5 років”, — сказав Ліпсиц.

Читайте також: Російська економіка практично вичерпала внутрішні резерви, все веде до стагнації, — Пендзин

Раніше економіст, фінансист, банкір, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко заявив, що у Росії замовчують про реальну інфляцію, маніпулюючи даними про стан економіки. Інфляція в РФ становить не 8-9%, як кажуть кремлівські економісти, а десь 16-17%.  

Прямий ефір