Росіяни не зможуть створити “Севастополь на Азові” — причини назвав речник ВМС ЗСУ

Маріуполь. Фото: 5.ua

Росія намагається перетворити захоплений Маріуполь на велику військово-морську базу, про що раніше розповів радник мера окупованого міста Петро Андрющенко. Однак звучить це як фантастика. Росіянам навряд чи вдасться побудувати в окупованому місті потужну військово-морську базу. Такою думкою поділився речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телеканалу FREEДОМ сьогодні, 7 серпня.

“Я дуже сумніваюся в цих можливостях. Чому? Тому що будь-який Севастополь, умовний в дужках, це, найперше, військово-морська база. Враховуючи максимальну глибину в 15 метрів в Азові, враховуючи невелику кількість рекомендованих шляхів в Азовському морі, це звучить як фантастика. Якщо це буде база катерів, я ще готовий у це повірити”, — сказав Плетенчук.

Він нагадав, що російські окупанти будують нову військову базу в Абхазії. Однак створити безпечний сховок для свого Чорноморського флоту там росіяни теж не можуть.

“Подивіться на базу в Очамчирі в Абхазії, яка зараз будується. Вона має певний функціонал виконувати. Але поки що, крім катерів берегової охорони, там практично нічого розмістити не вийде просто за габаритами. Є технічні обмеження. Якщо не за глибиною, то за габаритами”, — зазначив гість ефіру.

Схожа ситуація і в Маріуполі. Туди можна заходити суховантажами, танкерами, але в ролі військово-морської бази порт використовувати не вийде, вважає Плетенчук.

“Тим паче, що акваторія Азовського моря перебуває під вогневим контролем ЗСУ. Тобто фактично це неможливо. І, до речі, таких кейсів щодо заходів саме бойових одиниць до Маріуполя я теж не пригадую. Туди заходить що завгодно, крім бойових кораблів. Бойові одиниці, як правило, в Таганрозькій затоці перебували і заходили тільки в Темрюк. А це — територія РФ”, — акцентував речник ВМС ЗСУ.

Плетенчук також зауважив, що інфраструктура військово-морської бази — це не тільки нафтосховище, причал і під’їзні дороги. Це ще й цивільна інфраструктура.

“Це житло для родин моряків, це школи, дитсадки, профільні вищі навчальні заклади, які мають займатися кадровим забезпеченням флоту. Це все було в Криму. І ось зараз вони фактично змушені повернутися до вихідної точки. Деякі сім’ї вже переїхали до Новоросійська, бо фактично тепер їхні годувальники несуть службу там. І невідомо, звісно, в якому статусі їхня база тепер буде там перебувати, враховуючи те, що, наприклад, українські морські дрони туди вже дістають”, — сказав Плетенчук.

Читайте також: Значення ударів по російських поромних переправах пояснив Плетенчук

Нагадаємо, у тимчасово окупованому Маріуполі Донецької області сталася масштабна пожежа. Вогонь спалахнув у районі холодокомбінату, де розміщувалася нова військова база росіян

Прямий ефір