До погромів у Великій Британії може бути причетна Росія — аргументи Коваленка

Олександр Коваленко. Фото: vzglyad.az

За антимігрантськими погромами у Великій Британії може стояти Росія. Таку думку висловив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко, посилаючись на дані видання The Telegraph, інформує FREEДОМ.

Протести були спровоковані чутками про те, що злочинець є мусульманином. Уперше цю інформацію опублікували на сайті Channel3 Now. Там стверджувалося, що нападником на танцювальний клуб був 17-річний мусульманин, біженець Алі Аль-Шакаті. Насправді підозрюваного звуть Аксель Рудакубана. Він усе життя прожив у Великій Британії.

Саме ресурс Channel3 Now став головним майданчиком, що спровокував заворушення. Він відомий публікацією відвертих фейків і маніпулятивного характеру матеріалів, наголосив Коваленко.

До того ж, за його словами, низку майданчиків у соцмережах Channel3 Now запускали й обслуговували росіяни. Наприклад, їхній YouTube-канал запускав уродженець Іжевська. Сам же домен зареєстрований у Литві громадянами Пакистану.

На думку Коваленка, за останній тиждень Росії вдалося провести дві успішні зовнішні операції. Перша — дестабілізація Великої Британії на регіональному рівні, друга — інтеграція в західний інформаційний простір російських так званих політв’язнів, які одразу ж почали у своїх інтерв’ю ретранслювати наративи путінського режиму.

Читайте такожУ Британії хочуть створити понад 500 додаткових місць у в’язницях — причина

Як повідомлялося раніше, у Великій Британії тривають масові заворушення — відбуваються сутички громадян з поліцією, люди громлять поліцейські дільниці, магазини і мечеті, підпалюють громадські заклади. На мітинги вийшли жителі, які протестують проти мігрантів. Перші заворушення почалися в місті Саутпорт. 29 липня злочинець із ножем увірвався до дитячого танцювального клубу і вбив трьох дівчаток віком від 6 до 9 років. Підозрюваного затримали. Ним виявився 17-річний юнак.

Пізніше організовані ультраправими угрупованнями демонстрації переросли в погроми і відбулися в Лондоні, Брістолі, Белфасті, Галлі, Ліверпулі, Манчестері, Сток-он-Тренті та Блекпулі. За даними видання ВВС, уже щонайменше 90 осіб заарештували по всій країні за участь у заворушеннях.

Прямий ефір