Прокремлівські Telegram-канали: як РФ обходить заборони та маніпулює західною аудиторією, розповіла журналістка

Ілюстрація: gettyimages.com

Російські пропагандисти, стикаючись із заборонами на телебаченні, знайшли нові способи просування своїх наративів через Telegram-канали, націлені на різні західні країни. Ці канали знаходять вразливі теми для різних аудиторій і маніпулюють ними. Про це сьогодні, 6 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомила журналістка видання “Новая газета Европа” Діана Таланова.

“До 2022 року такого практично не існувало. У 2022 році прокремлівський Telegram для західних країн різко зріс. Так, з’явилися канали, пов’язані, наприклад, із російськими пропагандистами безпосередньо”, сказала вона.

Журналістка зазначила, що це, ймовірно, пов’язано з тим, що з початком війни російські телеканали Russia Today і “Супутник” були заборонені до показу в західних країнах.

“Їм довелося шукати лазівки, щоб просувати свої наративи для західної аудиторії. І, на жаль, роблять вони це цілком успішно, тому що близько 100 мільйонів це їхні щомісячні перегляди”, наголосила Таланова.

За її словами, основна мета російської пропаганди західні країни, як-от Німеччина, Італія, Іспанія та Сербія, а також країни ближнього зарубіжжя, наприклад Білорусь і Вірменія, і колишній соцблок, зокрема Молдова. Крім того, помітна активність прокремлівських Telegram-каналів у США.

“Як це формувалося? Спочатку окремі російські пропагандисти після початку вторгнення почали збирати команди “волонтерів”, щоб просувати свій порядок денний за кордоном більш ніж 30 мовами. Вони шукали больові точки для кожної країни і теми, які могли б зацікавити опозиційну аудиторію в цих країнах, щоб просувати свої наративи”, пояснила журналістка.

Вона навела як приклад популярність Telegram-каналів із теоріями змови, багато з яких створено російською пропагандою.

“Наприклад, популярні міфи про те, що Україна виробляє біозброю під кураторством США, що США готують бойовиків ІДІЛ для війни в Україні, або що Україна торгує дітьми-сиротами на Захід. Ці міфи, створені Russia Today, поширилися різними мовами і в різні країни, включно з Німеччиною. У Німеччині, де найбільша кількість західних каналів, які критикують чинну владу і підтримують Путіна, ці міфи популярні. У їхньому уявленні, Путін бореться з глобальним злом, ліберальними силами і просуває консервативні цінності”, підсумувала Діана Таланова.

Читайте також: Пропаганда, фейки та диверсії: як Захід бореться з дезінформацією РФ (ВІДЕО)

Прямий ефір