До санкційного списку ЄС увійшли білоруські чиновники, відповідальні за репресії та тортури — дані опозиції

Протестний рух у Білорусі. Фото: ТАСС

Європейський Союз ввів санкції проти 13 суддів та директорів в’язниць у Білорусі, які причетні до політичних репресій та тортур. Про це сьогодні, 6 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив заступник голови Об’єднаного перехідного кабінету Білорусі, керівник Народного антикризового управління Павло Латушко.

Таким чином, під санкції ЄС потрапив В’ячеслав Тулейко, суддя Мінського обласного суду, який засудив керівника Telegram-каналу NEXTA Степана Путіло до 20 років в’язниці. Також Тулейко засудив Яна Рудика, одного із журналістів цього каналу. В даний час Рудик бореться в полку Кастуся Калиновського, а на рахунку Тулейка — 20 політичних в’язнів.

Санкції також торкнулися Анатоля Сотнікова, судді Гомельського суду.

“Я довго домагався цього рішення. Сотников потрапив під персональні санкції за засудження білоруських партизанів, які зупинялися російські потяги, які прямували до України. Санкції також стосуються Ігоря Шведова, судді Могилівського суду, який також засуджував білоруських партизанів. Усі вони, до речі, також винні у засудженні політв’язнів у Білорусі. Зокрема, Шведов засудив журналіста “Радіо Свобода” Андрія Кузнечика”, — розповів Латушко.

Крім того, санкції було запроваджено проти керівників пенітенціарних установ Білорусі.

“Наприклад, жіноча колонія №11 у Волковиську, де зараз катують Марію Колесникову (соратницю кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської), а також Поліну Шеренду-Панасюк (активістку “Європейської Білорусі”) та Катерину Андрєєву (журналістку). Усіх засуджено незаконно. У зв’язку з цим керівник колонії Віктор Дубровко потрапив до списку санкцій”, — повідомив білоруський опозиціонер.

Під санкції також потрапив начальник в’язниці у Гродно, де помер білоруський живописець-нонконформіст та театральний художник Алесь Пушкін. Його засудили до п’яти років колонії суворого режиму за звинуваченням у “розпалюванні ворожнечі” та “нарузі над держсимволами”.

“Він пішов із життя через відсутність медичної допомоги; його просто закатували у в’язниці. Керівник в’язниці Павло Козлов та його заступник Василь Коляда — потрапили до списку санкцій. Ці особи причетні до тортур, які продовжуються в нашій країні. Попри невелику кількість імен у списку, санкції дуже цілеспрямовано карають тих, хто винний у скоєнні злочинів. Наша основна мета — досягти кримінальної відповідальності, і за це ми продовжуємо боротися”, — підсумував Павло Латушко.

Читайте також: Хто з представників білоруської пропаганди потрапив під санкції ЄС

Як повідомлялося, Європейський Союз розширив санкції щодо Білорусі. Під обмеження потрапили 28 силовиків і пропагандистів за їхню роль у триваючих репресіях і порушеннях прав людини. Про нові санкції оголосили напередодні четвертої річниці президентських виборів-2020 у Білорусі, які викликали масові протести та жорстоку відповідь режиму на них.

Прямий ефір