Можливість створення коаліції країн-сусідів для збиття російських дронів та ракет над Україною оцінив експерт

Ігор Попов. Фото: uatv.ua

Створення коаліції країн-сусідів для збиття російських дронів і ракет над Україною — доволі амбітне завдання, проте вирішуване. Таку думку сьогодні, 6 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив експерт аналітичного центру “Об’єднана Україна” Ігор Попов.

“Це досить амбітне завдання, але досвід останніх двох років показує, що наша дипломатія вирішила багато подібних завдань, які спочатку здавалися доволі складними з дипломатичної, юридичної, технічної точки зору, але, проте, потім Україна отримувала ті зразки озброєння і ту допомогу, про яку за рік до отримання не могли мріяти. Це стосується і бойових танків, і отриманої зараз першої партії бойових винищувачів. Тобто, якщо цілі поставлені, над ними працюватимуть”, — сказав він.

Експерт нагадав, що у двосторонній безпековій угоді з Польщею ця можливість була включена не як зобов’язання, а як питання для розгляду.

“Тепер лунають заяви політиків про те, що потрібно опрацювати деталі, й таким чином врешті немислиме може стати цілком реальним”, — сказав Попов.

Він зазначив, що раніше генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що для Альянсу дуже важливо не допустити прямого зіткнення військ НАТО й військ Російської Федерації, а якщо літаки або протиракетні комплекси країн НАТО збиватимуть безпосередньо російські ракети, то це може призвести до ескалації.

“Але і Столтенберг іде зі своєї посади, й думка часто змінюється. Тому, повторюся, це дуже амбітне завдання, і на сьогодні немає консенсусу на його підтримку. Скажімо, американський представник заявив, що це має бути консолідоване рішення мало не всіх країн НАТО. Деякі інші західні політики кажуть, що, так, це може бути коаліція можливостей, коли об’єднаються ті країни, які можуть та готові це робити. Тому завтра рішення, на жаль, не буде, але працювати над ним потрібно”, — сказав Попов.

Читайте також: Україні потрібна коаліція країн-сусідів для перехоплення російських ракет — заява Зеленського

Нагадаємо, на початку липня Україна підписала з Польщею угоду з безпеки. Глава польського уряду Дональд Туск тоді заявив, що Варшава залучить союзників по НАТО для обговорення можливого збиття російських ракет і дронів над територією України.

Прямий ефір