Кремль зробив ставку на партизанські методи в роботі із зарубіжною аудиторією (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: pixabay.com

На зміну заблокованим у Європі російським пропагандистським телеканалам прийшли прокремлівські блогери й Telegram-канали. Таких щонайменше 800, 30 мовами світу, повідомляє видання “Новая газета Европа”. Журналісти з’ясували, що з 2021-го по 2024 роки бюджети RT та Sputnik зросли майже на 4 мільярди рублів, інформує FREEДОМ.

Замість відкритої пропаганди Кремль зробив ставку на партизанські методи в роботі із зарубіжною аудиторією. За даними видання “Новая газета Европа”, аудиторія прокремлівських пропагандистів у Telegram за кордоном від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну зросла вдвічі.

“Усі вони поширюють наративи російських пропагандистів: серед 100 найбільш цитованих ресурсів цих каналів ми виявили 12 воєнкорів, політиків і медіа з Росії. У 2024 році в іноземному сегменті Telegram ми змогли виявити майже 800 проросійських каналів: вони підтримують Путіна, підхоплюють теорії змови Кремля й перекладають репортажі з Донбасу десятками мов”, — пише “Новая газета. Європа”.

З усіх країн Євросоюзу найбільше проросійських каналів у Німеччині: майже 125 медіа та блогерів.

“Тактика російської пропаганди полягає в тому, щоб заповнювати своїми наративами весь інформаційний простір, використовувати будь-які можливі майданчики. Кінцева мета таких каналів полягає не стільки в тому, щоб безпосередньо впливати на людей, скільки в тому, щоб розповсюджувані ними наративи потрапили в мейнстримні медіа, а отже, вийшли на легітимний рівень”, — сказав професор Центрально-Європейського університету Антон Шеховцов в інтерв’ю виданню “Новая газета. Європа”.

Особливо охоче російська пропаганда спекулює на темі мігрантів. У Великій Британії вже понад тиждень тривають масові заворушення. Причиною протестів стало вбивство в Саутпорті трьох дівчаток віком від 6 до 9 років. Підозрюваний — Аксель Рудакубана. Він народився в Кардіффі 2006 року в сім’ї вихідців із Руанди та все життя прожив у Великій Британії. Але відразу після того, як з’явилася новина про напад на дітей, ресурс Channel3 Now опублікував повідомлення про те, що вбивця — нібито мусульманин, біженець Алі Аль-Шакаті. Заява зібрала 27 млн переглядів.

“А тепер найцікавіше — низку майданчиків у соціальних мережах Channel3 Now запускали й обслуговували… росіяни. Наприклад, YouTube-канал для Channel3 Now запускав уродженець Іжевська. Сам же домен Channel3 Now зареєстрований у Литві громадянами Пакистану. Після початку заворушень Channel3 Now вибачився, що опублікував неправдиву інформацію. Але на той момент спровоковану й розкручену хаотизацію вже було не зупинити, й вибачення агрегатора фейкових новин нікого не цікавили”, — повідомив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко в Telegram.

Це і є фірмовий стиль Москви, як шпигунство й диверсії. Росія — одна з небагатьох країн, яка намагається шпигувати в Ірландії, заявив очільник Бюро безпеки та розвідки Національної поліції держави Майкл МакЕлганн. Російська Федерація підтримує екстремістські угруповання, а також намагається отримати секретні дані.

“Ми зобов’язані розслідувати загрози з боку ворожих держав…, включно зі шпигунством у державі. Ми зобов’язані стежити за конкретними загрозами. Росія є однією з тих країн, у яких ми зацікавлені”, — сказав МакЕлганн в інтерв’ю RTE RADIO 1.

Побачили російський слід й в нещодавніх диверсіях на залізниці у Франції — у день відкриття Олімпіади. Через підпали й втручання в роботу залізничного сполучення було порушено роботу трьох ліній швидкісних поїздів. Інфраструктура країн-союзників Києва — сфера особливого інтересу Москви, кажуть експерти.

“Природно, що насамперед, як показує практика, росіяни найбільше зацікавлені у протидії постачань зброї Україні, тому їх передусім цікавить залізнична інфраструктура, інфраструктура морських перевезень, авіація, у рамках чого вони знову-таки використовують кібертаки, це численна військова інфраструктура — і ми пам’ятаємо приклади з диверсійними актами на військових підприємствах Німеччини. І просто не варто забувати, що в росіян багатий досвід тероризму в прямому сенсі цього слова, зі здійсненням масових терактів”, — сказав доктор політичних наук Петро Олещук.

Про підготовку терактів під час проведення Олімпійських ігор ще у квітні 2024-го говорив президент Франції Еммануель Макрон. Він не сумнівається, що Росія спробує зірвати Олімпіаду.

Читайте також: Росія є головним ворогом порядку в Європі, — Олещук

Прямий ефір