Україна працює над зняттям обмеження на далекобійні удари по Росії (ВІДЕО)

Пуск далекобійної ракети ATACMS. Фото: army.mil

Україна працює над тим, щоб отримати дозвіл союзників завдавати удари західною далекобійною зброєю по території Росії. В українській розвідці стверджують, що знищення російської авіації в місцях її дислокації дає змогу значно знизити можливості російської армії завдавати масованих ракетних ударів по містах та цивільній інфраструктурі України, інформує FREEДОМ.

3 серпня на російському військовому аеродромі “Морозівськ” у Ростовській області було зафіксовано потрапляння в склади з боєприпасами, де зберігалися, зокрема, й керовані авіаційні бомби. Місцеві жителі в соцмережах повідомили про вибухи, припускаючи, що це здетонували боєприпаси.

“…знищено винищувач-бомбардувальник Су-34. Ще два російські літаки такого ж типу ймовірно пошкоджені уламками — поруч із бортами зафіксовано воронки від вибухів. Повністю знищено ворожий склад авіаційного озброєння — від вторинної детонації російських боєприпасів на території аеродрому та навколо нього видно великі площі випаленої землі”, — повідомило Головне управління розвідки Міністерства оборони України в Telegram.

Наприкінці липня були успішно атаковані російські військові аеродроми “Саки” — в тимчасово окупованому Росією Криму, “Дягилеве” — у Рязанській області та “Оленья”. Останній розташований за 1 800 кілометрів від кордону України — таку відстань подолали українські ударні дрони.

“Нещодавно дрони досягли певних аеродромів у Російській Федерації, зокрема північних — в Оленьї. Там були вражені дальні бомбардувальники, і це змусило відтягнути чергові масовані удари по нас хоча б на кілька днів”, — сказав керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов в ефірі марафону ”Єдині новини”.

Щоб запобігти масованим ракетним ударам російської армії по мирних українських містах та цивільній інфраструктурі, Київ неодноразово звертався до партнерів із проханням дозволити застосовувати їхню далекобійну зброю для ударів по території Росії. Бити потрібно туди, звідки противник атакує, впевнений президент України Володимир Зеленський.

“Кожен удар, який точно відповідає Росії на її авіабомби, знищує російську логістику, російські бази, ускладнює окупанту перебування на нашій землі — кожен такий удар наближає справедливе закінчення війни. Справедливе для нас, для миру, для України, для всіх, хто цінує життя”, — сказав лідер України.

Глава Української держави наполягає, що далекобійну зброю потрібно застосовувати не тільки по військових цілях поблизу кордону, але й для ударів по об’єктах у глибині Російської Федерації. Американська сторона поки що такої згоди не дає.

“Ми дозволяємо ці транскордонні удари, коли Росія атакує з іншого боку кордону. І оскільки війна змінилася, ми змінилися. Наша політика адаптувалася. І ви бачили, як це відбувалося в Харкові, і це може поширитися на інші райони. Але прямо зараз ми не санкціонували використання ATACMS для можливостей глибокого удару по території Росії”, — заявила заступниця прессекретаря Пентагону Сабріна Сінгх.

Скасування обмежень на удари західною зброєю вглиб території країни-агресора здатне істотно змінити розстановку сил на полі бою та вплинути на здатність Росії вести війну проти України, стверджують експерти. Уже зараз Москва зазнає серйозних труднощів із захистом своїх стратегічних об’єктів, а використання Storm Shadow і ATACMS зробить їх максимально вразливими. Така тактика, на думку аналітиків, зможе сприяти якнайшвидшому завершенню війни.

Читайте також: Україні потрібно сконцентруватися на виробництві власного далекобійного озброєння, — Хазан

Прямий ефір