Російські опозиціонери з гаслами проти України наступають на “граблі Навального”, — Дунда

Олег Дунда. Фото: Facebook

Російські опозиціонери з гаслами проти України наступають на старі граблі, й можна очікувати, що їхня позиція зміниться. Таку думку сьогодні, 6 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив голова міжфракційного об’єднання Верховної Ради України “За деколонізацію і демонтаж Російської імперії” Олег Дунда.

Він наголосив, що розв’язана РФ війна проти України — це не війна Путіна, тому що її підтримують росіяни.

“Мобілізації ось такої повальної у них не існує. Фактично ті люди, які йдуть за гроші, вони так чи інакше підтримують війну, тому що вони на ній або заробляють, або вони підтримують її ідеологічно. Тому це не є війна Путіна. Так само, як не можна називати, що війна Друга світова й агресія Німеччини — це була війна Гітлера. Німці воювали тоді проти всього світу, хто за гроші, хто через ідеологічні погляди, але воювали, не проявляючи протесту, скажімо так, або нейтрально, або конформістськи, але підтримуючи цю війну”, — сказав Дунда.

На його думку, без глобальної поразки РФ у розв’язаній Кремлем агресивній війні змінити думку російського суспільства неможливо.

“Щодо того, навіщо й чому Яшин, Кара-Мурза та Пивоваров це сказали. Знову ж таки, це не нова історія. Я так розумію, всі російські опозиціонери повинні наступити на “граблі Навального”. Тобто ось вони не можуть їх обійти, вони зобов’язані на них усіма ногами стрибнути, щоб воно вдарило їх у лоб, і потім вони почали думати. Що таке “граблі Навального”? Я нагадаю. 2014 рік, коли Навальний у спробах отримати якусь підтримку населення Російської імперії, почав говорити про те, що “Крим — це не бутерброд”. До чого це привело його, ми це бачимо. Це позиція про те, щоб спробувати сподобатися ось цьому імперському населенню”, — сказав Дунда.

Нардеп переконаний, що в російських опозиціонерів немає розуміння, що з таким населенням їм ніколи не бачити влади. Він також вважає, що в них є шанси на продовження політичної кар’єри, але не з озвученими гаслами проти України й проти західного демократичного суспільства.

Дунда нагадав, що українці воюють з росіянами вже 10 років, й до цієї війни населення РФ доклало достатньо зусиль. Через це він переконаний, що у російських опозиціонерів немає морального права щось говорити проти України. 

“З іншого боку, для України не має сенсу, ґрунтуючись на цьому глибокому моральному праві, звертати увагу на чергових російських опозиціонерів. Ми, як Україна, як держава, як народ, 100% праві”, — сказав він.

Читайте також: Звільнені під час обміну російські опозиціонери закликали послабити санкції проти РФ

Нагадаємо, 1 серпня в столиці Туреччини, Анкарі, відбувся один із наймасштабніших обмінів ув’язненими між Росією і країнами Заходу. Було звільнено 26 ув’язнених, які утримувалися у в’язницях США, Німеччини, Польщі, Словенії, Норвегії, Росії та Білорусі. Зокрема, РФ звільнила репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича та колишнього морського піхотинця США Пола Вілана, російських опозиціонерів Іллю Яшина й Володимира Кара-Мурзу. Натомість західні країни погодилися віддати 8 ув’язнених, зокрема співробітника ФСБ Вадима Конощенка та кілера Вадима Красикова. Президент США Джо Байден назвав цей обмін найбільшим з часів холодної війни.

Прямий ефір