Берлін вважає Москву великою загрозою і готується до оборони — подробиці (ВІДЕО)

Прапор Німеччини. Фото: gettyimages.com

Кремль продовжує розмахувати ядерною дубиною. 31 липня в Росії стартував третій раунд військових навчань із застосування тактичної ядерної зброї. У відпрацюванні маневрів беруть участь підрозділи Центрального і Південного військових округів. Водночас у Міністерстві закордонних справ Росії не виключають застосування Москвою ядерної зброї по країнах Заходу. Причиною називають розгортання подібного озброєння в Європі, повідомляє FREEДOM.

Росію як пряму загрозу безпеці НАТО члени Альянсу закріпили ще в підсумковій декларації саміту в липні. У НАТО впевнені — Кремль прагне фундаментально змінити архітектуру євроатлантичної безпеки. А повномасштабне вторгнення російських військ в Україну 2022 року і гібридні атаки на країни Альянсу — пряме тому підтвердження.

“Росія залишається найзначнішою і найпрямішою загрозою безпеці союзників. Тероризм у всіх його формах і проявах є найпрямішою асиметричною загрозою безпеці наших громадян, а також міжнародному миру і процвітанню. Загрози, з якими ми стикаємося, мають глобальний і взаємопов’язаний характер”, — з декларації Вашингтонського саміту НАТО.

Водночас члени НАТО по-різному оцінюють ймовірність прямого бойового зіткнення своїх армій з російською. Балтійські країни, що є сусідами з агресором, серйозно стурбовані перманентною загрозою і збільшують фінансування свого військового сектора. Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну змусило переглянути безпекову політику і більш віддалену від Росії територіально — Німеччину.

“Що нас захищає, так це наша підтримка України. Людей, які мужньо захищають свою країну. І тим самим ми забезпечуємо те, що війська Путіна не наближаються до нас. Що нас зараз захищає, так це те, що ми інвестуємо в нашу власну безпеку і силу — в ЄС, в НАТО і в Німеччину. І це охоплює рішення про розміщення великомасштабних американських систем озброєння. Тому що нам потрібен надійний стримувальний фактор, щоб Росія не наважилася зробити це [здійснити напад]”, — заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок у статті для Bild.

Згідно з соцопитуванням, проведеним у травні, 36% жителів Німеччини назвали сценарій нападу Росії на територію країн НАТО до 2030 року “ймовірним” або “скоріше ймовірним”. Водночас Міністр оборони країни впевнений, що у Німеччини є від п’яти до восьми років, щоб зміцнити свою обороноздатність. А за словами глави німецької дипломатії Анналени Бербок, Берлін уже сьогодні має вибудовувати “надійне стримування” від агресивного Кремля.

“Росія довго готувалася до цієї війни. Протягом багатьох років вона спочатку порушувала, а потім припиняла дію договорів з роззброєння. Розроблено заборонене озброєння, яке може бути оснащене ядерною зброєю. І воно було встановлено у Калінінграді, менш ніж за 600 кілометрів від Берліна. А 24 лютого 2022 року путінська Росія розв’язала найбільшу війну в Європі з 1945 року. Займатися зовнішньою політикою сьогодні — означає визнати, що принцип надії не захистить нас від путінської Росії”, — заявила Анналена Бербок у статті для Bild.

Одним зі способів стримування Кремля в Берліні вважають рішення про розміщення американських ракет Tomahawk на території Німеччини. Угода готувалася давно і повністю відповідає стратегії безпеки країни, впевнені в Берліні.

“Путін лише описує те, що він уже може зробити. Його режим уже багато років озброюється ядерною зброєю, порушив Договір про ядерні сили проміжного радіуса дії та веде агресивну війну в Європі. І ми маємо відреагувати на це заради безпеки всіх нас. Якщо говорити прямо, нас не залякати подібними заявами. Наш аналіз загроз показав, що ракети такого типу, заборонені договором, уже давно розроблені й розгорнуті. І те, що ми плануємо зараз, — це відповідь як засіб стримування, щоб зброя не була використана проти Німеччини або інших цілей”, — заявив офіційний представник Міністерства закордонних справ Німеччини Себастьян Фішер.

Єдиною умовою для нерозміщення американських високоточних дозвукових ракет Tomahawk на території Німеччини канцлер Олаф Шольц назвав припинення Кремлем війни проти України.

Читайте також: Ракети Tomahawk у Німеччині — перша, але не остання відповідь Заходу на погрози Кремля, — Розе

Прямий ефір