“Золото” для України: як українські спортсмени завойовують медалі на Олімпіаді-2024 (ВІДЕО)

Спортсмен із делегації України в Парижі (Франція). Фото: gettyimages.com

4 серпня українські атлетки Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко завоювали дві олімпійські медалі у стрибках у висоту. Геращенко стала третьою на Іграх у Парижі з результатом 1,95 см. У Магучіх — золота медаль. Вона подолала планку у два метри. Це друге золото на рахунку української збірної. Першу найвищу нагороду взяла жіноча команда з фехтування, повідомляє FREEДOM.

Золото України на Олімпіаді в Парижі жіноча збірна шаблісток перемогла фехтувальниць із Південної Кореї у фіналі командного турніру.

“Вони зробили це знову! Вони повернули золото в Україну через 16 років після тріумфу в Пекіні-2008! Наша команда по черзі здолала команди Італії, Японії та Кореї! Я щиро вітаю наших дівчат, їхніх тренерів, батьків, рідних, усю олімпійську родину України! Історичне досягнення!”, — написав президент НОК України Вадим Гутцайт у Facebook.

Перше золото України на літніх Олімпійських Іграх-2024 виборола команда у складі Ольги Харлан, Аліни Комащук, Юлії Бакастової та Олени Кравацької.

“Дякую за результат, за характер, за те, що українці перемагають! Вболіваємо за наших і підтримуємо всією країною. Україна і на Олімпійських іграх, і в такий час вміє надихати!”, — зазначив президент України Володимир Зеленський у Telegram.

Золота медаль у командному фехтуванні — третя олімпійська нагорода української збірної. Срібну медаль завоював Сергій Куліш. Він посів друге місце у стрільбі з гвинтівки з трьох позицій — лежачи, сидячи й стоячи — на дистанції 50 метрів. Бронза — в Ольги Харлан. Вона стала третьою в індивідуальних змаганнях із фехтування.

“Кожен такий майданчик, на якому Україна може показати себе, заявити про себе, посісти хороші місця, посісти правильні позиції, а ще спробувати не тільки виграти медаль (хоча це й дуже круто), — а й сказати ті слова, які можуть почути в усьому світі — це дуже добре, це дуже круто!”, — прокоментував виступ українських спортсменів на Олімпіаді мешканець Києва Андрій.

“Ми можемо у якийсь момент пишатися, що в нас люди не падають духом, мають і силу волі, і силу фізичну”, — киянин Тарас.

“Я їхала в поїзді. Чекала з нетерпінням багатьох результатів: і в легкій атлетиці, і в спортивній гімнастиці, а особливо приємно вражена перемогою наших жінок, наших фехтувальниць. Ольга Харлан — диво українського спорту. Честь і слава їм усім”, — зазначила мешканка Чернівців Ірина.

Шаблістка Ольга Харлан зіграла вирішальну роль у груповому поєдинку. Золото в жіночому командному турнірі з фехтування — шоста олімпійська медаль у кар’єрі Ольги Харлан. До Парижа-2024 у її доробку були золота та срібна нагороди жіночої командної шаблі: Пекін-2008 та Ріо-2016, а також дві бронзи в індивідуальних змаганнях. Це рекорд для українського спорту.

“Я сама не можу усвідомити, що в мене шість нагород з Олімпіади. По-перше, я дуже рада, що принесла для України всі ці нагороди. По-друге, це результат тієї роботи, яку я робила, того прагнення. Результат роботи моїх тренерів, команди. Це не тільки мої нагороди — це точно. Тому що це все командна робота, дуже вдячна їм за це. Звичайно, це для України, і ми веземо це додому”, — прокоментувала фехтувальниця, олімпійська чемпіонка Ольга Харлан.

Перед початком Олімпійських ігор Харлан заявила: “Ми боремося і виступаємо і за тих, хто не може сюди приїхати, тому що їх убила Росія”. Видання “Радіо Свобода” опублікувало історії кількох українських атлетів, які вже ніколи не візьмуть участі в Олімпіаді. Серед них — десятиборець Володимир Андрощук. У січні 2023 року він загинув, борючись проти російських окупантів на Донеччині. Талановитий боксер Максим Галінічев. Він виграв “золото” на чемпіонаті Європи серед молоді, був срібним призером юнацьких Олімпійських ігор. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну добровольцем пішов на фронт. Загинув у бою в Луганській області в березні 2023 року.

Ще один спортсмен — біатлоніст Євген Малишев. Він брав участь у зимовій Олімпіаді 2020 року. На початку повномасштабного російського вторгнення в Україну Євген захищав Харків. Загинув першого березня 2022 року — за тиждень до свого 20-річчя.  За даними Міністерства молоді та спорту України, внаслідок російського повномасштабного вторгнення загинули 487 українських спортсменів.

Читайте також: В олімпійській скарбничці України — ще одне “срібло”

Прямий ефір