Говоритимуть про мир в Україні: Кулеба вирушив у дипломатичне турне до Африки (ВІДЕО)

Мапа Африки. Фото: pixabay.com

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вирушив у чотириденне дипломатичне турне до Африки. Під час візиту він відвідає Малаві, Замбію й Маврикій, які розташовані на півдні континенту. Ці країни глава української дипломатії відвідує вперше, хоча це вже четверте африканське турне міністра. Головні цілі поїздки — розвиток двосторонніх відносин й залучення африканських держав до відновлення миру в Україні, повідомляє FREEДОМ.

Досить довго Африка залишалася практично поза зоною уваги української дипломатії. Перезапуск відносин Києва та країн регіону відбувся наприкінці 2022-го. Відтоді міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснив три турне африканськими країнами. Київ зміг розширити дипломатичну присутність у регіоні — було відкрито 10 нових посольств — а також налагодити постачання українського зерна в Африку.

“Попередні турне сприяли донесенню нашої позиції. Вони скористалися моментом, коли африканські держави були дуже зацікавлені у розв’язанні проблем продовольчої кризи через блокаду Чорного моря. Це кінець 2022-го — 2023 рік. І результати, в принципі, хоча й доволі помірні через великий вплив Росії та її союзників, зокрема Китаю, на континенті, але все ж таки нам вдалося досягти певних успіхів”, — сказав керівник дослідницьких програм недержавного центру “Українські студії стратегічних досліджень”, кандидат політичних наук Юрій Олійник.

Ще з радянських часів Москва зберігає на континенті значний вплив. У країнах Центральної Африки діють бойовики ПВК “Вагнер”. Вони допомагають хунті в Малі, Нігері та Буркіна-Фасо, яка прийшла до влади після державних переворотів. Після введення Заходом санкцій проти Росії країна стала нарощувати зв’язки з глобальним Півднем. На руку Кремлю також грають антизахідні наративи в африканському суспільстві.

“Деякі країни не підтримують Україну або підтримують війну не тому, що щасливі через вторгнення, вони висловлюють так невдоволення Заходом. І вони бачать Захід та Україну як одне ціле”, — зауважив аналітик Центру безпеки та миротворчості в Гані Адіб Саані в коментарі BBC News Україна.

Утім, Малаві, Замбія та Маврикій менше схильні до російського впливу, ніж інші країни континенту. Держави в минулому були британськими колоніями й зараз мають схожі тенденції в зовнішній політиці. Попри співпрацю з Китаєм, країни підтримують тісні контакти із Заходом. Експерти вважають, що це може стати підґрунтям для активного розвитку відносин України з Малаві, Замбією та Маврикієм.

“Україна зможе мати більшу підтримку в регіоні, є можливість запобігання поширенню російського впливу. Ну і, звісно, економічна база, особливо із Замбією, економіка якої розвивається, — є шанси розширити співпрацю. Для цих держав теж вигідно показати себе, свою значущість у світі на тлі війни Росії проти України та посісти кращу позицію, налагодити і зберегти відносини із Заходом і його союзниками”, — вважає Олійник.

Малаві, Замбія та Маврикій проводили послідовну проукраїнську політику. У лютому 2023-го вони — одні з небагатьох африканських країн — голосували за резолюцію на підтримку територіальної цілісності України. Також ці країни підписали комюніке за підсумками мирної конференції у Швейцарії. Крім того, разом з іншими африканськими лідерами президент Замбії Хакаїнде Хічілема відвідав Україну в червні 2023 року в межах “Африканської мирної ініціативи”.

Читайте також: Африка може стати для України дуже вигідним економічним партнером, — думка експерта

Прямий ефір