Дипломатія поки що їхатиме в обозі армії, — Саакян про розв’язання російсько-української війни

Політолог Олег Саакян. Фото: uatv.ua

Необхідно відкинути ілюзію про те, що дипломатія сьогодні є механізмом для розв’язання російсько-української війни. Ця війна — один із небагатьох чорно-білих конфліктів, а не суперечка, в якій сторони щось не поділили. Це загарбницька війна з боку Росії, де вона злочинець, а Україна — жертва злочину. І “домовитися посередині” тут неможливо. Про це сказав політолог, співзасновник “Національної платформи стійкості та згуртованості” Олег Саакян в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Тому в даному випадку механізми, які підходять до суперечок, посередництва не є ефективними для таких конфліктів, як Друга світова війна, як низка інших інтервенцій сусідів у сусідню державу, які ми могли спостерігати протягом XX століття. Відповідно, у таких випадках міжнародна спільнота має відігравати роль прокурора, судді, поліції та посадити злочинця навпроти жертви тоді, коли вже укладається договір про виконання зобов’язання бандитом, злочинцем. У такому разі роль дипломатії — фіксувати результати, які досягаються або силою на полі бою, або силою міжнародного права”, — коментує він.

В умовах, коли міжнародне право демонструє малу ефективність, можливості дипломатії також обмежені, вважає гість ефіру. У такому разі, на думку Саакяна, або має бути перемога на полі бою, або широкий консенсус у здатності змусити агресора до виконання взятих домовленостей.

“Тому обидва шляхи паралізовані, й дипломатія в цьому випадку їхатиме в обозі армії. І тільки після того, як буде якась разюча зміна на полі бою, вона фіксуватиметься дипломатично. Інших варіантів немає. Відповідно, ілюзію про те, що можна сісти та домовитися, необхідно відставити убік. Це на сьогодні більше застосування механізмів та інструментів для примусу Росії. Фактично формула миру та Саміт миру — це дипломатична альтернатива відновленню міжнародного права та статус-кво на 2014 рік не військовою силою, а дипломатією, якщо вона буде достатньо сильною. Україна проклала цю дорогу, Україна запропонувала інструмент світовій спільноті та сказала: “Якщо готові, то тоді давайте”, — сказав Олег Саакян.

Читайте також: Активізація теми переговорів із РФ є реакцією на виборчу кампанію в США — розбір політолога

Нагадаємо, політолог Володимир Фесенко висловив думку, що лише військові успіхи Збройних сил України можуть змусити Росію сісти за стіл переговорів. Китай може натиснути на РФ, але тільки якщо побачить у цьому вигоду для себе. Водночас не відомо, чи братиме участь Москва у другому Саміті миру, адже він ламає російську стратегію.

Прямий ефір