Перші F-16 в українському небі дуже багато змінять для російських пілотів — розбір Дикого

Винищувач F-16. Фото: lockheedmartin.com

Винищувачі F-16 знищуватимуть російські бомбардувальники в небі України. Таку думку в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив екскомандир взводу батальйону “Айдар” Євген Дикий.

Він переконаний, що F-16 не використовуватимуть в Україні як платформу для нанесення ударів по території РФ.

“Я не думаю, що ми плануємо, принаймні найближчим часом, поки їх у нас дуже мало, використовувати їх як бомбери. У нас пройшла успішно інтеграція ракет Storm Shadow або французької їхньої версії SCALP EG під старі радянські бомбардувальники Су-24. Вони, на щастя, у нас ще працюють, на крилі. Тобто з чого запускати саме крилаті ракети, в нас і без F-16 є. Немає, на жаль, дозволу від західних союзників. Нічого в цьому плані не змінювалося”, — сказав Дикий.

За його словами, дальність роботи радарів F-16 — це про те, на якій відстані вони зможуть бачити російські бомбардувальники, що вилітають бомбардувати українську територію плануючими авіабомбами.

“Ось у цьому плані навіть поява на фронті однієї ескадрильї F-16 уже може стати дуже серйозним чинником. Річ у тім, що в комплекті до F-16 йдуть ракети “повітря-повітря”. Ось є кілька модифікацій, зокрема є q модифікація AMRAAM. Ракети AMRAAM, навіть якщо їх дадуть найстарішої версії, це все-таки 105 кілометрів. Якщо це нова версія, то це 160 кілометрів”, — зазначив Дикий.

Він розповів, що зараз російські літаки безпечно для себе запускають планувальні бомби з відстані приблизно 50-70 кілометрів за лінією фронту, оскільки українська фронтова ППО працює максимум у радіусі 40 кілометрів.

“З появою в небі F-16 з ракетами AMRAAM кожен їхній виліт реально стане бойовим. Так, було б наївно думати, що перші шість F-16 візьмуть та зіб’ють 300 російських Су-24. На жаль, ми не в казці живемо. Так не буває. Але щойно зіб’ють навіть перших три, це дуже багато що змінить… Зараз вони літають на роботу, попрацювати. А тепер для них кожен виліт стане рівно 50 на 50”, — сказав Дикий.

На його думку, щойно в українському небі з’явиться перша ескадрилья F-16, це значно відіб’ється на застосуванні росіянами планувальних бомб.

“Їм доведеться тоді набагато обережніше літати. Їм доведеться 10 разів думати, яка ціль варта того, щоб ризикувати літаком та екіпажем, а яка не варта, й так далі. Тобто це те, що нам реально дають F-16. У плані ж ударів по Росії вони нам поки що не дають нічого, тому що там обмеження не технічні, а політичні”, — наголосив Дикий.

Читайте такожСША оснастять F-16 для України ракетами: про їхній потенціал розповів Долінце

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 4 серпня підтвердив, що F-16 прибули в країну.

Прямий ефір