Російська економіка практично вичерпала внутрішні резерви, все веде до стагнації, — Пендзин

Ілюстрація: gettyimages.com

Російська економіка практично вичерпала внутрішні резерви, що веде до стагнації. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Він нагадав, що заяви глави Центрального банку РФ Ельвіри Набіулліної свідчать про перегрів економіки та про те, що Росія практично вичерпала внутрішні резерви, які стосуються і ринків робочої сили, і ринку обладнання.

“Це однозначно веде до стагнації російської економіки, що буде виражатися у двозначних цифрах інфляційних процесів. Коли ми з вами говоримо про те, які галузі найбільше схильні до ризиків, пов’язаних із падінням обсягів виробництва, вже можна на сьогодні абсолютно чітко сказати, що це сільське господарство, що це будівництво, що це виробництво товарів народного споживання, насамперед те, що стосується переробки аграрної продукції. Тобто ті процеси, які характеризують економіку як перегріту, говорять про те, що галузі з високим обсягом ручної праці, з досить низьким рівнем механізації об’єктивно на сьогоднішній момент на ринку праці, на ринку матеріальних ресурсів будуть програвати стосовно військово-промислового комплексу, який сьогодні активно заливається грошима російського бюджету”, — сказав економіст.

Пендзин провів паралелі з останніми десятиліттями існування Радянського Союзу, який демонстрував темпи зростання національного доходу на рівні 5-7%. За його словами, вони забезпечувалися коштом галузей, які працюють на військово-промисловий комплекс.

“Водночас ситуація з товарами народного споживання, з продовольством, “ковбасні електрички”, думаю, що ця історія ні для кого на сьогодні не є секретом. Я не сказав би, що на сьогодні Російська Федерація перебуває на цьому ж рівні, але з’являються перші моменти, пов’язані з обмеженістю пропозиції на ринку продовольства та обмеженістю пропозиції на ринку товарів народного споживання. Є насправді дуже серйозне зростання цін, яке поки що перекривається середньостатистичним зростанням заробітної плати завдяки тому, що військово-промисловий комплекс, машинобудівні підприємства переманюють до себе робочу силу шляхом досить серйозного підвищення заробітних плат та формування якихось певних соціальних пакетів”, — сказав Пендзин.

Він прогнозує, що РФ очікує стагнація аграрного сектору, звідки відтягується робоча сила.

“Проблема в тому, що дефіцит продовольства — це найбільша заковика, яка може виникнути в подібній економіці. Якщо ми уважно подивимося, то найближчий сусід й досить великий партнер Російської Федерації — Китай — навряд чи зможе серйозно допомогти з питаннями продовольства. Він сам є великим імпортером продовольства. Так, російський ринок товарів тривалого користування, найімовірніше, буде перекриватися китайськими поставками. Китай досить щільно на сьогодні завоював російський ринок. Це стосується практично всіх сфер товарів народного споживання. Російський автопром практично наказав довго жити. І ця ситуація буде якоюсь мірою згладжувати загальну ситуацію на ринку товарів тривалого користування. А ось питання продовольства — це питання виживання”, — сказав економіст.

Пендзин вважає, що найсерйозніші сигнали початку великомасштабної стагнації відбудуться, коли росіяни почнуть відчувати різке зменшення пропозиції в продовольчих магазинах й реальні проблеми, пов’язані із забезпеченням продовольством віддалених суб’єктів РФ.

Читайте також: Коли арифметика стає православною, то наукового прогресу чекати не доводиться, — економічний аналітик про регресію Росії

Нагадаємо, кремлівські пропагандисти наполегливо намагаються переконати росіян у тому, що економіка РФ сильна як ніколи, і міжнародні санкції ніяк на неї не вплинули. Насправді ж, за оцінками агентства Bloomberg, для фінансування війни Кремль уже задіяв ліквідні активи російського національного Фонду добробуту. Сам фонд від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну скоротився вдвічі.

Прямий ефір