Україна може стати актором, здатним зупинити експансію Росії до Африки, — Божко

Мапа Африки. Фото: pixabay.com

Для багатьох країн Африки Україна може бути дуже ефективним донором безпеки та актором, здатним зупинити російську експансію до Африки. Так, сьогодні, 4 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM прокоментував запланований візит міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби на Африканський континент голова Центру політичних досліджень “Доктрина” Ярослав Божко.

“Насправді для багатьох африканських країн Україна справді може виступати дуже ефективним донором безпеки, особливо у контексті нинішньої експансії Росії на Африканському континенті”, — зазначив експерт.

За його словами, зараз Росія посилає російських найманців до Африки для того, щоб зламати регіональний консенсус, змінити порядок речей. Тому цілком логічно, що уряди багатьох африканських країн шукатимуть підтримки іншого табору.

“І в цьому сенсі Україна, навіть в особі того ж таки Головного управління розвідки, може частково виступити активним актором, який здатний зупинити цю російську експансію до Африки. І ми побачили це у досить примітній історії з атакою туарегів-повстанців на “вагнерівців”, — додав гість ефіру.

Він зазначив, що ще на початку 90-х Україна робила велику ставку на те, що експортом своїх миротворчих сил вона підвищувала свій статус у світі.

“Якоюсь мірою зараз це трансформувалося — це вже не тільки просто миротворчі сили. А для Африки сама тема безпеки — одна із ключових”, — резюмував Ярослав Божко.

Читайте також: Та сама ситуація, як і з радянською армією в Афганістані: причини розгрому в Африці “вагнерівців” назвав Ягун

Нагадаємо, 4-8 серпня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба здійснить візити до Малаві, Замбії та Маврикія. Четверте африканське турне глави МЗС націлене на те, щоб продовжити розбудову відносин із країнами Африки.

Прямий ефір