Насильно забираючи на війну людей із тимчасово окупованих територій України, РФ вчиняє воєнний злочин, — адвокат

Микола Полозов. Фото: rubryka.com

Закликаючи в армію чоловіче населення на тимчасово окупованих територіях України, російська влада порушує норми міжнародного гуманітарного права, насамперед положення Женевської конвенції про захист цивільного населення на окупованих територіях. Відповідно до цього положення, безпосередньо заборонено залучати до мобілізації на війну мирних жителів, які мешкають на окупованих територіях. Про це сьогодні, 4 серпня, в ефірі телеканалу FREEДOM розповів російський адвокат Микола Полозов.

“Ми всі чудово пам’ятаємо, як у так званих ДНР та ЛНР практично все чоловіче населення, здатне тримати зброю, було зібрано у військові підрозділи, які згодом загинули. Це однозначно воєнний злочин, який скоїла російська влада, — пояснив Полозов.

За його словами, загалом ті рішення, які приймалися Кремлем щодо України, то у Росії також існує кримінальна стаття за розв’язання агресивної війни.

“І під цю статтю підпадає й особисто російський диктатор Путін, і його оточення, і всі російські пропагандисти, які всіляко розпалювали цю ненависть”, — додав адвокат.

Він зазначив, що з погляду міжнародного права Путін — як мінімум підозрюваний у скоєнні викрадення українських дітей.

“Саме тому на цих підставах щодо нього було винесено ордер на арешт Міжнародним кримінальним судом (МКС). Це стосується й омбудсмена Росії з прав дітей. Крім того, у зв’язку з веденням злочинної війни з порушенням усіх норм міжнародного права, орден виписаний і низці російських генералів. Тому що з погляду цивілізованого суспільства війна в Україні, розв’язана Росією, — це злочинна війна. А ті, хто її розв’язав, безперечно, воєнні злочинці, — резюмував Микола Полозов.

Читайте також: У російському Центробанку заявили про “виснаження останніх резервів економіки” — подробиці

Прямий ефір