Надзвичайно небезпечна тенденція, яку продемонстрували Захід і Росія, — Подоляк про обмін ув’язненими

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

З гуманітарного погляду обмін ув’язненими можна тільки вітати, оскільки всі знають, як пенітенціарна система РФ поводиться з людьми. Що стосується політичної частини обміну, необхідно звернути увагу на біографію людей, які пройшли процедуру, а також на можливі наслідки. Про це сьогодні, 4 серпня, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк.

“Я рекомендував би всім подивитись біографію людей, тих іноземців, того ж Вілана: яким чином вони опинилися в Росії, тобто як вони ставились до Росії, що вони там робили та чому вони взагалі потрапили до в’язниці. І не тільки Вілана, але також і Ліка, і Шепеля, і так далі. Тоді багато що стане зрозуміло: хто це насправді, і яке значення цей обмін має для країн Заходу та для Російської Федерації”, — сказав він.

Подоляк зазначив, що Росія переграла Захід.

“Путін, який зустрічав в аеропорту обміняних громадян Росії, чітко показав своїм елітам, громадянам РФ: незалежно від того, що вони будуть робити, незалежно від того обсягу злочинів, які вони будуть скоювати, Росія зробить усе, щоб їх дістати, і їх вважатимуть героями. І, відповідно, вбивство, шпигунство, диверсії тощо — це той шлях, яким буде йти Росія у відносинах з європейськими країнами, Сполученими Штатами Америки. І все це буде дуже високо цінуватися в Російській Федерації”, — пояснив радник глави Офісу президента.

За його словами, Росія витрачатиме величезні ресурси на те, щоб таких людей діставати.

“І це буде психологічно впливати на потенційних виконавців політичних убивств. Тобто це — надзвичайно небезпечна тенденція, яку продемонстрував західний світ і яку продемонструвала Росія. Таким красномовним обміном, особливо зустріччю з боку Путіна, вона ще раз демонструє те, що буде далі відбуватися. Тобто кількість тероризму, ексцесів політичного спрямування, політичних убивств буде зростати, і Російська Федерація буде в це вкладатися”, — висловив думку Подоляк.

Також він розповів, що означає обмін між ув’язненими Росії та країн Заходу для України.

“Абсолютно очевидно, що таким жестом і медійними розмовами, які ми бачимо на Заході, говориться про те, що Росія може виконувати якісь домовленості, з Росією можна розмовляти, вона здатна домовлятися і так далі. Це надзвичайно небезпечна концепція. Вона приведе нас до трагедії, до масштабування трагедії. Це погані знаки”, — зауважив радник глави Офісу президента.

Подоляк додав, що обмін ув’язненими матиме негативні наслідки.

Читайте також: Позитивний, великий, але суперечливий: які сигнали Кремля та ризики для Заходу побачили експерти в обміні Росії, Німеччини та США

Нагадаємо, повернути російського кілера і колишнього співробітника розвідки ФСБ Красікова назад до Росії — розпорядження особисто Путіна. Про це пише видання The Wall Street Journal. Причина в тому, що кремлівський диктатор вважає Вадима Красікова, засудженого у ФРН до довічного ув’язнення за вбивство, своїм другом.

Прямий ефір