Майбутні силовики та окупанти: до чого готують російських дітей (ВІДЕО)

ЗС РФ. Фото: ТАСС

До третього року повномасштабного вторгнення Росії в Україну російські школи перетворилися на табори підготовки молоді до вбивства та насильства. Пропагандою так званого “захисту” батьківщини просякнута вся освітня система. З наступного навчального року тиск лише посилюватиметься, повідомляє FREEДОМ.

У деяких дитячих садках Росії намагаються чинити опір кремлівській пропаганді. В одному із приватних навчальних закладів директор намагається уникнути впливу “z-ідеології” на дітей. Відкрито про це, звичайно, не заявляють, натомість пропонують батькам виховувати вільну і критично мислячу дитину. І ця програма, за словами співрозмовників Deutsche Welle, користується популярністю: батьки не приховують у розмові з керівництвом дитячого садка, що бажають виключити ідеологію з виховання дитини.

“Звичайно, ніхто не приходить відкрито з таким запитом — відсутність “z” чи держідеології, особливо у незнайоме місце. Ці речі з’ясовують обережно. І тут головний інструмент маркетингу — “сарафанне радіо”, — каже керівниця дитячого садка Катерина, яку цитує DW.

У Росії, за різними оцінками, працює до 47 тис. дитсадків, з яких близько 10 тис. належить приватним особам. Здебільшого всі працюють за програмою, що пропагує вигадану загрозу Заходу та героїзацію вбивць — так званих героїв “СВО” (“спеціальної військової операції”, як у Росії називають агресивну війну проти України). У школі впроваджуються “Розмови про важливе”, а далі справа за малим — озброїти та відправити воювати.

“Я думаю, що якщо всі плани диктаторського режиму Кремля виходитимуть, то вони не дивитимуться на вік. Вони просто роздаватимуть всім до рук зброю і відправлятимуть на фронт. Зрозуміло, що шестирічних не відправлятимуть. Але я думаю, що з 14 років, коли вони отримують паспорт. Причому вони це як роблять? Вони кажуть: наші діди записувалися у 14-16 років і йшли на фронт проти фашистів, і ви маєте. Таку спекуляцію вони практикують”, — каже директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, засновник “Східної правозахисної групи” Павло Лисянський.

Щоб навчити дітей убивати, у Росії діють спеціальні військово-патріотичні табори. Там проводять уроки за участю силовиків та навіть співробітників в’язниць. Спецназ Федеральної служби виконання покарань провів профорієнтаційне заняття у дитячому таборі “Джем” Ульянівської області. У межах уроку школярам видали шоломи, щити та кийки, дали поміряти бронежилети та показали, як придушувати заворушення, повідомляє видання “7х7”.

“Профорієнтаційне заняття 1 серпня провели у дитячому таборі співробітники відділу спеціального призначення “Шквал”. Дітям дали поміряти бронежилети та навчили надавати першу допомогу. “Особливий інтерес викликали прийоми щодо затримання правопорушників. Співробітники ОСН “Шквал” продемонстрували кілька ефективних технік і розповіли про важливість дотримання закону”, — цитує Telegram-каналу “7х7 — Горизонтальна Росія” заяву управління Федеральної служби виконання покарань по Ульяновській області.

У Чечні чи Дагестані мілітаризація доповнюється релігійною складовою. На думку правозахисників, у майбутньому це може стати підґрунтям для воєнних конфліктів усередині Росії.

“Ці діти у військовій формі для диктаторського режиму Кремля — це не люди, це людський ресурс. Цей людський ресурс диктаторському режиму необхідний для свого збереження, для збереження своїх кланів, своїх сімей, своїх дітей… А ці діти з бідних сімей — це для них людський ресурс. Права дитини, права людини — для диктаторського режиму Кремля немає такого поняття”, — констатує директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, засновник “Східної правозахисної групи” Павло Лисянський.

Служба в армії в Росії — це новий соціальний ліфт. У школах армійську службу рекламують як заміну вищої освіти. У Росії відроджують піонерію під назвою “Движение первых”, і гроші на це витрачають чималі. 2023 року з російського бюджету виділили вп’ятеро більше на нову піонерію, ніж на виробництво ліків, — близько 19 млрд рублів. Це трохи менше за річний бюджет деяких російських регіонів. За інформацією голови “Движения первых” Григорія Гурова, минулого року організація відкрила понад 500 відділень.

Читайте також: Росія вчить вбивати: про форми мілітаризації дітей та перспективи мобілізації Кремлем 14-річних розповів Лисянський

Раніше повідомлялося, що на окупованих територіях Росія проводить мілітаризацію українських дітей із 2014 року, але після початку повномасштабної війни цей процес посилився.

Прямий ефір