Отримання паспорта РФ не рятує українців від видворення з окупованих територій та репресій — пояснення правозахисника

Павло Лисянський. Фото: facebook.com/pavllis

Країна-окупант встановила два види громадянства: “за правом народження” і “набуте”. Російське громадянство паспортизованих жителів тимчасово окупованих територій (ТОТ) України вважається набутим: його можуть позбавити та видворити людину з рідних місць або зробити її особою без громадянства. Про це сьогодні, 4 серпня, розповів директор Інституту стратегічних досліджень та безпеки, засновник Східної правозахисної групи Павло Лисянський в ефірі телеканалу FREEДОМ.

“Вже є прецеденти, коли людей, які відмовилися від українського громадянства, на думку окупантів, а по суті це була просто примусова паспортизація, окупанти позбавляли російського громадянства… І людина опинялася в зоні окупації без громадянства”, — говорить він.

Такі люди потім змушені оформлювати посвідку на проживання у своїх рідних містах та селах. Як каже Лисянський, це звучить як нісенітниця, але такими є реалії в окупації. Інакше людина не зможе отримувати соціальних виплат, медичної допомоги, влаштуватися на роботу.

“У 2023-2024 році були масові рейди на ринки, різного роду підприємства. МВС РФ перевіряло, чи має людина паспорт громадянина Російської Федерації. Якщо ні, то людину затримували, поміщали в міграційну в’язницю або ж видворяли за межі окупованої території, або ж штрафували роботодавця на велику суму для того, щоб він у подальшому не брав такої людини на роботу і не надавав можливість якось заробити. Вони обрізають усі можливі соціальні зв’язки, усі можливі шляхи для того, щоб людина легально існувала на тимчасово окупованих територіях без паспорта громадянина Російської Федерації”, — пояснює гість ефіру.

Ті, хто в цих умовах зберігає український паспорт, — а окупанти з 2022 року вимагають, щоб люди писали відмову від українського громадянства для отримання російського паспорта — стають об’єктами постійних репресій з боку силових органів РФ. За словами Лисянського, Росгвардія щотижня проводить рейди щодо виявлення таких людей. Крім того, такі люди не можуть виїхати з окупованих територій, оскільки назад їх не пустять і відберуть житло.

“Вони вилучають [український] паспорт та беруть письмову відмову від [українського громадянства]. І в принципі, якщо знаходять у квартирі український паспорт, то людину можуть заарештувати, затримати. Це у них називається “адміністративний арешт” на певну кількість часу, як правило, це 15 діб, для того, щоб людину помістити в місця позбавлення волі, і там уже використати психологічний тиск на неї та фізичний теж для того, щоб вона остаточно відмовилася від української громадянства. Тому люди зазвичай ховають ці паспорти. Коли до них приходять силовики та окупанти, кажуть: не хочемо оформляти російський паспорт, а український паспорт втратили”, — розповів засновник “Східної правозахисної групи”.

На переконання Лисянського, кампанія з паспортизації українців є цілеспрямованою політикою Кремля, започаткованою у 2019 році в межах підготовки до повномасштабної агресії проти України.

“Перед військовим вторгненням РФ [спікер Кремля] Пєсков заявляв, що на окупованих територіях на Донбасі мешкає близько мільйона паспортизованих “російських громадян”, і Росія робить усе, щоб їх захистити. Дійсно, у доктрині Російської Федерації написано, що вона зобов’язана захищати громадян Російської Федерації на будь-якій території, де б вони не перебували. Відповідно, це був продуманий план. А з погляду примусової паспортизації після військової агресії Російської Федерації, завдання РФ — знищити громадян України ментально, юридично, фізично”, — зазначив правозахисник.

Натомість, за інформацією Павла Лисянського, навіть жорсткі заходи паспортизації не працюють так, як хотілося б окупантам, що вони самі визнають. А протестний потенціал жителів ТОТ зараз найвищий за весь період окупації, починаючи з 2014 року.

Читайте також: Без російського громадянства не ховають: про методи примусової паспортизації на ТОТ розповів Лисянський

Раніше повідомлялося, що РФ вигадує нові способи нав’язати українцям на захоплених територіях російський паспорт. З останнього: людей у ​​селах зобов’язали пройти флюорографію, але зробити це можна лише за наявності російського страхового полісу та паспорта.

Читайте також: Тисячами обчислюється кількість “віджатого” окупантами житла у Бердянському районі — що робити власникам, сказав Дудукалов

Прямий ефір