Така сама ситуація, як і з радянською армією в Афганістані: причини розгрому в Африці “вагнерівців” назвав Ягун

Туагери в Малі. Фото: x.com/inside_afric

Найманці російської приватної військової компанії “Вагнер” недооцінили противника, тому й були розбиті в Малі місцевими туарегами. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів заступник голови СБУ (2014-2015 рр.), директор Агентства реформування сектору безпеки Віктор Ягун.

Він зазначив, що у світі є кілька національних груп, які борються за створення своєї держави. Найбільша і найвідоміша — це курди, які мешкають в історичній області Курдистан, що нині перебуває у складі чотирьох держав: Туреччини, Ірану, Іраку та Сирії. У світі курдів налічується понад 45 млн осіб. Також відомі пуштуни — іранський народ, що мешкає переважно на кордоні Афганістану та Пакистану, їхня чисельність — 53 млн осіб.

Світ менше знає про туарегів — народ групи берберів у країнах Африки, їх загалом близько 3,2 млн осіб.

“Туареги вже понад 100 років намагаються створити на цих землях свою державу. Це я розповідаю для розуміння, що це не якісь бандити, розбійники, а це справді етногрупа, яка не один рік іде до своєї мети. Зараз туареги є активною групою на кордоні Малі, Алжиру і ще деяких країн”, — сказав Ягун.

Ситуація з розгромом туарегами в Малі розпіареної російської ПВК “Вагнер” показує, що Росія більше блефує, ніж справді може допомогти з безпекою тих же країн Африки.

“Я не буду розповідати, що туарегам допомагає своя земля. Проте це місцева народність, вони виросли в цьому середовищі. Тому в них є приховані підходи, можливості обходу військових підрозділів-чужинців, чітко підготовлені шляхи відходу. А “вагнерівці” просто переоцінили свої можливості, думаючи, що розібратися з місцевими їм не становитиме великих труднощів, мовляв, тому що вони ходять у капцях. Це приблизно та сама ситуація, коли свого часу радянська армія зіткнулася в Афганістані з повстанцями, які виявилися набагато більш підготовленими в деяких речах, зокрема в роботі в горах”, — пояснив спікер.

Крім того, після ліквідації в Росії засновника ПВК “Вагнер” Євгена Пригожина і передання “вагнерівців” під управління Міноборони РФ, ці найманці деморалізовані.

“Російський Африканський корпус фактично залишився без ідеологічного підґрунтя. Плюс [після розгрому на українському фронті] серед “вагнерівців” залишилося дуже мало професійних бійців. Частину з них продовжують використовувати, зокрема й на українській території, на Харківському напрямку. Я не виключаю, що їх із Харківського напрямку зараз відправлять назад в Африку. Просто “вагнерівці” вже не ефективні, у них немає колишніх можливостей. Інформація зараз швидко розходиться, ситуація в Малі негативно відіб’ється і на ректутингу — ну, хто захоче вступати в Африканський корпус, знаючи, що можна потрапити в полон уже й до африканських племен”, — розповів Ягун.

Читайте також: Розгром “Вагнера” в Малі: що роблять російські найманці в Африці і до чого тут війна РФ проти України

Нагадаємо, у Малі (держава в Західній Африці) повстанці-туареги борються за створення незалежної держави Азавад. На боці урядових сил повстанцям протистоять бойовики російської приватної військової компанії “Вагнер”. В одному з останніх боїв туареги знищили 13-й штурмовий загін ПВК “Вагнер” — щонайменше 17 “вагнерівців” ліквідували, серед них і автор “z-каналу” Grey Zone Микита Федянін (позивний “Білий”). Кілька російських найманців потрапили в полон. Крім того, повстанці захопили бронетехніку і вантажівки.

Читайте також: Розгром ПВК “Вагнер” у Малі — іміджева втрата для РФ, — Ступак

Прямий ефір