Можуть статися несподівані речі: про відхід від традицій у президентських перегонах у США розповіла Філіпенко

Камала Гарріс. Фото: gettyimages.com

На цьому етапі президентських перегонів у США дебати більше потрібні кандидатці від демократів Камалі Гарріс, ніж республіканцю Дональду Трампу. Але проведення дебатів — це не обов’язок, а лише традиція. А в нинішніх перегонах учасники вже не раз відходили від традицій. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла політологиня-американістка Олександра Філіпенко.

Після виходу з передвиборчих перегонів президента Джо Байдена заміна його на Камалу Гарріс без проведення праймеріз — це теж відступ від американських виборчих традицій.

“Це ідеальний приклад дивовижних, різких поворотів американської політики. Оскільки всі юристи говорили про те, що неможливо зараз змінити кандидата від Демократичної партії без проведення праймеріз, що це не в традиціях американської політики. Так, немає закону, який зобов’язує проводити праймеріз, але це все-таки — традиція. І ми бачимо, що вдалося це зробити, оскільки кожна з партій може власним рішенням представляти того чи іншого кандидата. І ця ситуація, звісно, чергове нагадування про те, що в американській політиці немає зумовленості, і до листопада (до президентських виборів, — ред.) можуть статися абсолютно неочікувані речі”, — сказала Філіппенко.

Така сама ситуація і з дебатами — це теж не вимога, а традиція.

“Ми всі звикли, що дебати обов’язково проводяться. Ба більше, три раунди дебатів [кандидатів у президенти] плюс дебати з кандидатом у віцепрезиденти. Дебати проводяться в різних форматах, зокрема і за участю аудиторії, коли кандидатам ставлять запитання присутні виборці”, — уточнила політологиня.

27 червня відбулися дебати між Джо Байденом і Дональдом Трампом. Але це теж був відхід від традицій.

“Бо ці дебати були проведені ще до того, як Демократична і Республіканська партії офіційно висунули своїх кандидатів на вибори. Це другий відхід від традицій. Тому, можливо, дебатів не буде зовсім. Немає такого закону в США, який зобов’язує проводити дебати”, — пояснила Філіпенко.

Політологиня вважає, що зараз публічні дебати більшою мірою потрібні кандидатці від демократів Камалі Гарріс.

“Так, американці знають Гарріс, але вона ніколи не була у світлі софітів так, як необхідно бути кандидату в президенти США. Вона ніколи не була на першому місці. Зараз їй потрібно вийти на перший план. І дебати сам-на-сам із Дональдом Трампом могли б показати її як лідерку. Їй потрібно бути в центрі уваги, їй потрібно бути зараз обличчям Демократичної партії. І, звісно, дебати зараз найбільше потрібні їй”, — наголосила спікерка.

Опитування показують досить обнадійливі цифри для Гарріс.

“Але це пов’язано здебільшого з натхненням демократів і деяких невизначених виборців, які тяжіють до Демократичної партії. У понеділок [29 липня] було опубліковано опитування The Wall Street Journal про те, наскільки демократи натхнені своїм кандидатом. Ось коли Байден був кандидатом, то 37% демократів були натхнені. Зараз цей показник — 81%. Це нам говорить про такий медовий місяць у стосунках Камали Гарріс і Демократичної партії. У неї досить високий рейтинг, хоча в деяких інших опитуваннях її випереджає Дональд Трамп. Тобто розслаблятися не можна”, — зазначила Філіпенко.

Трамп менш зацікавлений у дебатах, бо його команда не знає, як атакувати Гарріс.

“Вони не знайшли підхід до того, як атакувати нового кандидата від Демократичної партії. Їхня програма дій була розрахована на те, як нападати на непопулярного 81-річного старого, як вони називали Байдена. А тепер зовсім інша історія, і незрозуміло, як діяти. Навіть Дональд Трамп, який ідеально може підбирати якісь слівця, поки що не знайшов слів. Тому дебати для Трампа не така вигідна історія. Тим паче, що Гарріс знайшла підхід, як його атакувати. Вона на одному зі своїх виступів під бурхливі потім оплески та сміх сказала, що Трамп якийсь дивний, і навіть трошки лякаюче дивний, неприємно дивний. Слова “просто дивний” резонують в американських виборців. Тому невідомо, чи побачимо ми дебати. Але, звісно, Гарріс потрібно було б стати на одну сцену з Дональдом Трампом”, — резюмувала Олександра Філіпенко.

Читайте також: Емоційна перевага американців зараз на боці демократів, — аналітик про передвиборчі перегони у США

Нагадаємо, Дональд Трамп відмовився від дебатів із Камалою Гарріс, бо “я і так лідирую в опитуваннях, і всі мене знають”. При цьому опитування показують, що Гарріс скорочує розрив з опонентом. Наприклад, опитування Bloomberg News/Morning Consult показало, що в штатах, які вагаються, у Трампа більше немає відриву: Гарріс підтримують 48% виборців проти 47% у Трампа.

Читайте також: “Вона — частина адміністрації Байдена”: політику Гарріс щодо України прокоментував аналітик

Прямий ефір